16.04.2009 - пресклипинг

петък 17 април 2009 - 02:49:43
16.04.2009 г.
Иван Букарев поема кабинета на здравния министър
Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев назначи новия началник на кабинета си, съобщиха от здравното ведомство.
Д-р Иван Букарев е назначен за началник на кабинета на мястото на доц. д-р Жасмина Мирчева, която пое поста изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.
До този момент д-р Букарев бе съветник на министър Евгений Желев. От 2004 до 2006 година той беше директор на Националната здравноосигурителна каса.
15.04.2009
dariknews.bg

От юни пациентите без лекарства, от октомври касата без пари
Сагата с позитивния списък приключи? Да, ама не. Поне според „Стандарт”, който алармира, че пациентите може да останат без лекарства от 1 юни. „До полунощ ще работи здравната каса днес, за да приема документи на фармацевтичните компании по новата листа с безплатни хапчета. Ако те не ги внесат, касата няма как да плаща медикаментите им от юни. В момента касата работи със 130 фирми, до вчера обаче едва десетина компании бяха подали документи”, пише изданието. Според публикацията, повечето производители чакали днешния ден, тъй като в позитивния списък до вчера се прибавяли нови медикаменти, които касата да плаща от юни. „Фондът обаче ще се опита да покрива само 900-те медикамента, които бяха в списъка на 1 април. За тази цел касата е заверила нотариално всяка страница от него, научи "Стандарт". Медикаментите, които са включени в списъка по-късно пък, касата ще плаща от 1 септември”, четем в ежедневника.
Другата причина за проблемите с безплатните хапчета е, че цените на лекарствата са много намалени. Ако няма промени, някои производители няма да подадат документи, защото не им e изгодно. Най-голям срив ще настъпи, ако документи не внесе някоя от инсулиновите компании, предупреждава „Стандарт”.
Дори всички фирми да подадат документи, пак ще има проблеми с осигуряването на лекарства за хората. Бюджетът ни няма да стигне, обясни вчера Евгений Душков, член на УС на фонда, цитиран от вестника. Причината е, че в новия списък на касата за първи път се включиха 300 медикамента, които никак не са евтини, уточнява материалът.
За възможността парите на касата да стигнат само до края на третото тримесечие от годината предупреждават повечето ежедневници. „Сега” пише, че касата може да свърши парите през есента, тъй като бюджетът й за лекарства е правен на база миналогодишните разчети за потребление, т.е. в него не попадат нови и скъпи препарати от новия позитивен списък. Някои от новите медикаменти са на цена между 3000 и 9000 лв. и ще натоварят бюджета с десетки милиони на месец, предупредил вчера Душков, цитиран от изданието.
Друг проблем е, че за много от скъпите препарати занапред няма да се изисква протокол, нито мнение на експертна лекарска комисия, както досега. Това означава, че пациентът ще получава лекарството си само срещу рецепта от личния лекар или специалист, което ще доведе до по-голямо потребление. На подобен "лек" режим ще са например лекарства за артрит с цена от 21 000 лв. и 26 000 лв. Същевременно протоколите са задължителни за медикаменти на цена 2-3 лв., посочва „Сега”.
Разходи ще се генерират и от смяната на лечението на много пациенти с новите скъпоструващи продукти. Проблем имало и с факта, че в списъка има лекарства и форми, които не следва да се заплащат от касата (напр. инфузионни форми и опаковки, които се прилагат в болница, а не са за домашно лечение). Установено било и наличието на 11 медикамента, чиито цени били по-високи от регистрираните пределни за страната, допълва „Дума”. По думите на Душков, КТ "Подкрепа" вижда решението на проблема или в отлагането на влизането на позитивния списък в действие, или той да бъде пуснат за 3 месеца, след което обаче да се направи преоценка на разходите, пише още ежедневникът.
След като последният вариант на здравната карта разбуни лекарското съсловие, здравното министерство бие отбой. Това научаваме от „Труд”, за който зам.-здравният министър д-р Стоян Стоянов заявил, че нито една болница, диспансер или друго лечебно заведение няма да бъдат закрити заради промените. Стоянов казал още, че няма да има и съкращения на персонала. Единственото, което ще се случи, е, че неработещите звена ще се преструктурират, уверил той.
15.04.2009 zdrave.net

Здравната каса свършва парите
Месечните й приходи били намалели с около 70 млн. лева, синдикат иска да бъде спрян позитивният списък
Аида ОВАНЕС
Наличните в НЗОК средства ще са крайно недостатъчни, за да покрият всички разходи на касата за лекарствата в позитивно-реимбурсния списък до края на годината. Това заяви членът на УС на касата и секретар на КТ "Подкрепа" д-р Евгени Душков по време на пресконференция.
Той се позова на анализ на НЗОК, според който новите 314 медикамента, включени в списъка, ще доведат до ръст в потреблението и разходите. Като причина за това се посочва липсата на ограничения в начина на предписване на скъпите медикаменти. Разходи ще се генерират и от смяната на лечението на много пациенти с новите скъпоструващи продукти. Проблем имало и с факта, че в списъка има лекарства и форми, които не следва да се заплащат от касата (напр. инфузионни форми и опаковки, които се прилагат в болница, а не са за домашно лечение).
Установено било и наличието на 11 медикамента, чиито цени били по-високи от регистрираните пределни за страната. Липсата на пари в НЗОК за заплащане на лекарствата се обуславя и от факта, че намаляват парите, събирани от здравни вноски, коментира д-р Душков. Средномесечно приходите и трансферите за здравно осигуряване от републиканския бюджет трябва да бъдат в рамките на 200 млн. лв. На този етап обаче равнището на приходите е намалено с около 70 млн. лв. на месец. Тревожни са и равнищата на разходите в болничната помощ за първото тримесечие на 2009 г. Душков припомни, че за нея НЗОК разполага с 930 млн. лв., като точно толкова е имала и през 2008 г. Същевременно заявките на средства за дейността през април са за 98 млн. лв., а средномесечният остатък на средства за болнична помощ е 80 млн. лв. Освен това цените на всички медицински дейности, заплащани от НЗОК, са увеличени с 10%, очаква се и сключването на договори с 13 нови лечебни заведения, което допълнително ще утежни положението на бюджета.
На този фон изчерпването на бюджета на здравната каса изглежда неминуем през октомври, смята д-р Евгени Душков. По думите му КТ "Подкрепа" вижда решението на проблема или в отлагането на влизането на позитивния списък в действие, или той да бъде пуснат за 3 месеца, след което обаче да се направи преоценка на разходите.
15.04.2009 big.bg

Лекарствата свършват през юни, касата фалира през октомври
Пациентите ще останат без безплатните лекарства на НЗОК от 1 юни, алармираха от Лекарския съюз. До късно снощи здравната каса приемаше документи на фармацевтичните компании по новия позитивен списък. Ако фирмите откажат да се включат, касата няма как да плаща медикаментите им от юни. Обичайно НЗОК работи със 130 фирми, едва десетина компании обаче са подали документи. За пръв път тази година позитивният списък не беше готов на 1 януари, срокът за приемане на оферти беше удължен до 31 март, но фирмите не подаваха лекарства. НЗОК обяви, че списъкът е отворен. Лекарствата, включени в него до вчера, ще бъдат плащани от 1 юни. Включените по-късно ще бъдат плащани чак от 1 септември.
Друга причина касата да не може да попълни списъка с безплатните лекарства е, че предлага много ниски цени на медикаментите, които не са изгодни за производителите. Най-голям срив на пазара ще настъпи, ако документи не внесе някоя от фирмите за инсулин. Дори всички компании да се включат, пак ще има проблеми с осигуряването на лекарства за пациентите. Бюджетът ни няма да издържи, обясни Евгений Душков, член на УС на касата, защото НЗОК за пръв път е включила 300 нови и скъпи лекарства, а докторите имат право да ги изписват без контрол, само срещу рецепта. Някои от новите хапчета са на цена между 3000 и 9000 лв. и ще натоварят бюджета с десетки милиони на месец. Разходи ще има и от смяната на лечението на мнозина с новите скъпоструващи продукти. 11 лекарства пък са с цени по-високи от регистрираните пределни за страната. Ако МЗ не деблокира резерва на касата, тя ще фалира на есен, предупреди Душков. Другото решение е да се отложи влизането в сила на списъка.
в. Атака – стр. 4

70 млн. лв. no-малко Влизат месечно в НЗОК
Със 70 млн. лв. по-малко на месец събира здравната каса от вноски. " За първите три месеца на годината касата има приходи всеки месец от около 130 млн. лв., при 200 млн. лева месечни разчети", каза пред "Класа" Румяна Тодорова, директор на НЗОК. Тя уточни, че от януари насам изпраща писма до финансовия министър Пламен Орешарски, до премиера и до парламента, в които предупреждава за проблемите, свързани с ниската събираемост и увеличение на средствата, необходими за лекарства, които не са предвидени в бюджета.
"Държавата досега не успя да накара гражданите да си плащат здравните вноски. Сега ще се наложи да се вземат пари от резерва, които и без това са на санитарния минимум", коментира пред "Класа" д-р Евгени Душков, конфедерален секретар на КТ "Подкрепа" и член на Управителния съвет на касата. По думите му другият голям проблем е появилият се "по средата на бюджетната година нов позитивен лекарствен списък с нови продукти на суперцени, който никой не е преценил 6 бюджета". Това според Душков означава неконтролируемо високо потребление. В лекарствения списък е завишен и процентът, който трябва да плаща касата, а бюджетът й не е променен, допълни синдикалистът. "Управителният съвет на НЗОК не е коментирал възможността за вземане на пари от резерва", уточни Румяна Тодорова. Тя допълни, че за да се отблокират средства от резерва, може да реши само парламентът. А това може да се случи, след като се свършат всички средства и е употребен и оперативният резерв от 10%. През март болниците са заявили дейност за 98 млн. лв., при положение че целият бюджет за годината за всички лечебни заведения е 930 млн. лв., допълни Тодорова.
Тя припомни, че м.г. здравната каса поиска ръст на бюджета с 500 млн. лв. с основен мотив: новият лекарствен списък. "В списъка има около 400 абсолютно нови продукта, а във вторник вечерта ни дадоха още 200 нови лекарства, които влизат с дата 31
март", каза още пред "Класа" директорът на НЗОК. Според нея положението е много тревожно. На много стари лекарства бил завишен ренбурсният процент от 25% на 50 или 100%. "Трябва да се намери начин за дофинансиране на НЗОК", каза за в."Класа" вчера д-р Иван Кокалов, заместник-председател на КНСБ. Според него позитивният лекарствен списък не си е свършил работата и НЗОК ще изразходва повече средства. Ако събираемостта продължи да е ниска, към септември здравната каса ще остане без пари, каза Кокалов. Няма хаос с лекарствата, коментира за "Класа" Жасмина Мирчева, новият директор на Изпълнителна агенция по лекарствата. Тя подчерта, че ако има проблем, НЗОК и комисията по позитивния списък ще се справят. "Там работят професионалисти, които много добре знаят какво да правят, и аз като доскорошен началник на кабинета на здравния министър знам какви усилия бяха положени, за да няма хаос и да се организират нещата", каза Мирчева.
Тя допълни, че в комисията участват и представители на НЗОК, които са защитили и позицията на пациентите. Мирчева съобщи, че агенцията ще бъде преместена в нова сграда и там предстои въвеждането на информационната система. Тя контролира производството и разпространението на лекарствата, събира и предоставя информация, каза Мирчева. Според нея няма да има спиране на работата на агенцията, тъй като преместването ще става поетапно.
в. Класа - стр. 4

Диабетиците без инсулин
Соня АНГЕЛОВА
Лидерът по продажби на инсулин на българския пазар "Ново Нордиск" се отказа да работи със здравната каса заради променената ценова политика на българското здравеопазване. У нас с негова помощ поне 60 000 пациенти от общо 90 000 с инсулинозависим диабет си поддържат нормално ниво на кръвната захар. Вчера беше последният срок, в който фирмите трябваше да подадат документи, ако искат лекарствата им да бъдат реинбурсирани от НЗОК.
в. Експрес – стр. 1

Диабетиците осават без инсулин
Соня АНГЕЛОВА
Лидерът по продажби на инсулин на българския пазар "Ново Нор-диск" се отказа да работи със здравната каса заради променената ценова политика на българското здравеопазване.У нас с негова помощ поне 60 000 пациенти от общо 90 000 с инсулино-зависим диабет си поддържат нормално ниво на кръвната захар. Вчера беше последният срок, в който фирмите трябваше да подадат документи, ако искат лекарствата им да бъдат реинбурсирани от НЗОК. Хората на Румяна Тодорова решиха да работят и нощес, ако фармацевтичните компании окъснеят и изпуснат срока. Теоретично би могло и по тъмно "Ново Нордиск" да са изтичали с документите си, но това едва ли щяло да стане. Най-големият световен производител вече писа официално писмо до премиера Станишев, че не е разумно всички видове инсулини да се събират в една група, за която да се иска една и съща най-ниска цена. Известно е, че препаратите са няколко вида, а на всичкото отгоре всеки пациент получава строго индивидуално лечение в зависимост от състоянието на ендокринната си система. Например "Ново" предлага поне 15 различни вида инсулин, а между неговите препарати и тези на останалите фирми понякога има дори разлика в молекулите. Според новата система за ценообразуване обаче те влизат в една група. Средно на месец лечението с инсулин излиза между 70 и 150 лв. в зависимост от вида му и използваните единици, но ако отпадне от реинб-урсиране, хората с диабет тип 1 ще трябва или сами да си го плащат, или да го заменят с друг. Освен "Ново Нордиск" на пазара у нас продават още швейцарската "Ели Лили" и френската "Са-нофи Авентис", но досега те имаха значително по-малък пазарен дял. След оттеглянето на датчаните обаче още от 1 юни ще се наложи пациентите да се преориентират. Ендокринолозите сменят инсулина в амбулаторни условия само ако не им пука за пациента, твърди д-р Кънчо Трифонов от фирмата IMS, която анализира пазара на лекарствата у нас. Инак диабетикът трябва да прекара поне 2 дни в болница, докато изследванията покажат как точно ще му се отрази новият препарат. Според проф. Сабина Захариева, която е национален консултант по ендокринология, подмяната винаги означава стрес за пациента и има опасност тсй да бъде ощетен, дори ако разликата в цената не е голяма. Според нея най-добре би било хората да имат избор и сами да решат кой инсулин да изберат, а не да бъдат принудени ст обстоятелствата.
в. Експрес – стр. 4

Фармацевти настояват да продават млеката за бебета
Валентина КАРАДЖОВА
фармацевти чакат корекции в Закона за лекарствата, които да им върнат правата за продажба на хуманизирани млека в аптеките. В момента млеката се продават в хранителни магазини, където няма кой да консултира хората, които искат да ги купят, коментира за "Бряг" Пламен Ганев, председател на районната фармацевтична колегия. Граждани се оплакват при нас, че са се натъкнали на млека с изтекъл срок и че продавачите ги гледат накриво, когато поискат разяснение за видовете млека, добави Ганев. Освен по отношение на млеката, фармацевтите ще настояват и за корекция на лекарствения списък, валиден за дрогериите. В момента дрогериите продават всичко, без да имат необходимата компетентност, а България е единствената страна в ЕС, която допуска това, коментира фармацевтът. Предложенията за промени в Закона за лекарствата, за които фармацевтите настояват, са внесени чрез парламентарната здравна комисия и вече са минали на първо четене. Предстои да минат на второ и от гилдията се надяват нещата да се оправят, така както са в Европа, коментираха от районната колегия.
15.04.2009
в. Бряг - стр. 4

Затварят аптека, след три нарушения
Глобите за аптеки, които продават лекарства без рецепта, са при първо нарушение - порицание, при второ -до пет минимални работни заплати, и при трето - затваряне на обекта. В много случаи обаче Националната агенция за лекарствени средства пропуска порицанието и направо налага парични санкции, твърдят фармацевти от Севлиево.
Все още няма затворена заради това нарушение аптека в града. Сред фармацевтите обаче усилено върви слух, че техен колега е глобен заради продажба на лекарства без рецепта.
15.04.2009 в. Росица - стр. 2

Фармацевти: Забраната за продажба на детски храни - поредната недомислица
Всички севлиевски аптекари ще подкрепят Съюза на фармацевтите в България в решението им да се жалват пред омбудсмана на България Гиньо Ганев заради забраната да продават детски храни и добавки. Ограничението влезе преди две седмици и предизвика вълна от недоволство сред фармацевтите.
„Тази поправка в Закона за лекарствените средства, която депутатите гласуваха, е абсолютно неправилна. Повечето детски храни са лечебни и ние консултираме майките какво да използват", коментира Павлина Пашова от местната колегия на фармацевтите. Според нея това е поредната недомислица в аптекарския бранш.
В национален мащаб аптеките имат около 40% пазарен дял в продажбата на такива храни. При някои млека делът на аптеките достига до 60%, а пазарът на детски храни годишно достига до 50 млн. лева.
15.04.2009 в. Росица - стр. 2