14.04.2009 - пресклипинг -1

петък 17 април 2009 - 02:28:02
Първанова : Лекарите не трябва да продават ваксини, това е конфликт на интереси
Най-сериозната последица от разрешението на лекарите да продават ваксини е конфликтът на интереси и корупцията, която се предлага. Това каза на кръгла маса на по темата председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Той обясни, че с тази промяна над 80 на сто от ваксините ще може да се продават в лекарските кабинети. Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Български фармацевтичен съюз и ние бяхме против този текст и въпреки това предложението беше гласувано на първо четене, посочи Костов. По думите му така се създава конфликт на интереси между този, който предписва и продава тези ваксини, фирмите и сега стимулират лекарите да предписват определени медикаменти, а с промяната ще им е още по-лесно, коментира Костов. И сега определени ваксини, които в момента се продават незаконно в лекарските кабинети са 2 и 3 пъти повече отколкото в аптеките. Става дума за един сериозен пазар и пореден икономически удар срещу аптеките, сочат данните на асоциацията. Депутатът от НДСВ Антония Първанова подкрепи твърдението на браншовиците. Тя заяви, че става въпрос за класически конфликт на интереси. Тя добави, че в парламентарната Комисия по здравеопазване също има сериозен конфликт на интереси. По думите й 90 процента от членовете на комисията са или изпълнители на медицинска помощ, или работят в лечебни заведения, или са собственици на такива. Накрая Антония Първанова предложи Министерството на здравеопазването да създаде национална имунизационна програма и да регламентира кой може да продава ваксини и при какви условия.
в. Струма – стр. 7

Аптеки пред фалит заради ценови измами
Болшинството от аптеките в Бургас са пред фалит. Това заяви председателят на Регионалната колегия на Съюза на фармацевтите Христо Бургазлиев. Причината е, че големи вериги аптеки, продават лекарства на складови цени и по този начин отнемат клиентите на тези, които си слагат печалба. Някои от собствениците умишлено не са се регистрирали по ДДС, за да печелят 20% отгоре.
Другата причина за кризата в бранша е въвеждането на ограничение за продажба на лекарства без рецепта. Голяма част от аптекарите в града се оплакват, че с налагането на задължителните рецепти, оборотът им намалява и губят много пари. От Регионалната колегия на Съюза на фармацевтите искат да могат да изписват рецепти, каквато е европейската практика. Става въпрос за хронично болните пациенти, които ползват едни и същи лекарства. Те настояват още за гратисен период за лекарствата с намалени цени.
Още едно тяхно изискване е намаляване или отпадане на ДДС-то върху лекарствата и определяне на процент от печалбата, който да е за аптеките. Според Бургазлиев той трябва да е 22,54% от крайната продажна цена, а за дистрибуторите – 6-7%.
Бургаските фармацевти са категорични, че ако не се въведат ясни и строги правила за работа на аптеките, голяма част от тях ще преминат в сивия сектор и ще се увеличат драстично данъчните измами в бранша.
13.04.2009 19min.bg

Лекарските кабинети да не стават аптеки
Разрешението на лекарите да продават ваксини води до конфликт на интереси и корупция. Това е мнението на председателя на Асоциацията на собствените Николай Костов. Над 80% от ваксините ще могат да се продават в лекарските кабинети. Тази възможност бе гласуване в парламентарната комисия по здравеопазване миналата седмица. Фирмите и в момента стимулират лекарите по различен начин да предписват определени лекарства, сега просто ще им бъде още по-лесно, обясни Костов. Вече има информация, че някой от ваксините, които се продават в лекарските кабинети незаконно, струват два или три пъти повече отколкото в аптеките. Такъв прецедент вече има с продажбата на ваксини срещу рак на маточната шийка, чиято цена върви между 260 - 280 лв.
13.04.2009 News.bg

Пациентите ще купуват ваксини от джипитата
Лекарите да могат да продават ваксини на пациентите си е решила Комисията по здравеопазване. Спорното е дали идеята ще бъде подкрепена от парламента, защото Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата и Асоциацията на собственици на аптеки са против промяната. Техните опасения са, че фармацевтичните компании ще плащат на джипитата да препоръчват и продават техните продукти.
Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, ако идеята се приеме, то това ще бъде поредният удар срещу аптеките, след като се забрани в тях да се продават детски храни. По думите му, продадените противогрипни ваксини за миналата година са 361 000 на обща стойност 4,1 млн. лева.
Сигурен съм, че това ще създаде сериозен конфликт на интереси и ще бъде по-лесно лекарите да бъдат мотивирани а предписват една или друга ваксина, което няма да е в интерес на гражданите, коментира Костов.
Аргументите на комисията представи депутатът от НДСВ Антония Първанова, която също се противопостави на идеята: Аргументите бяха, че това било по-удобно за пациентите, защото в противен случай те трябвало да получат рецепта за съответната ваксина от общопратикуващия лекар, след това да отидат да си я купят и отново да се върнат същият този лекар да им я сложи. Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерство на здравеопазването имат отрицателно становище, защото нямат капацитет да извършват контрол на съхранението на тези ваксини в лекарските кабинети, където те биха могли да бъдат продавани.
13.04.2009 dariknews.bg

Търговията с ваксини при лекарите създавала конфликт на интереси
Лекарите не бива да продават ваксини. Около това се обединиха всички участници в кръгла маса на тема „Дискусия за режима на продажби на детски храни, ваксини и ОТС продукти в аптеките”. От Асоциацията на собствениците на аптеки, които бяха организатор на дискусията коментираха, че решението на парламента на първо четене създава прецедент. Председателят на Асоциацията Николай Костов напомни, че против решението са били МЗ, ИАЛ и БФС. Причината е ясна – има конфликт на интереси. Не може лекарите да изписват ваксините и да ги продават на пациентите. Има опасност така да бъдат ваксинирани дори хора, които нямат нужда от определена имунизация. При това било много вероятно ваксините при лекаря да струват доста по-скъпо, отколкото в аптеката. Такъв прецедент вече имало с продажбата на ваксини срещу рак на маточната шийка, добави Костов. Най-сериозният удар срещу аптеките щял да бъде нанесен с ваксините против грип. През 2008 г. продадените противогрипни ваксини у нас са 361 000 на стойност 4,1 млн. лв. Иначе пазарът на всички ваксини като цяло е около 3 пъти по-голям. Костов бе категоричен, че депутатите са отворили врата за реализирането на корупционни схеми.
Мнението му бе подкрепено от депутата д-р Антония Първанова. Тя коментира, че конфликтът на интереси започва още от Здравната комисия в парламента и приемането на първо чете на законопроекта е продиктувано от лобизъм. „Вносителите на законопроекта са лекари и техните аргументи бяха, че така имунизацията би била по-удобна за пациентите. От друга страна обаче, това променя съществено регулацията за предоставяне на лекарствени продукти, което отваря вратичката за безпринципни нарушения. Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването имат отрицателно становище, защото те нямат капацитет да извършват контрол на съхранението на тези ваксини в лекарските кабинети. Личното ми мнение е, че има конфликт на интереси. Нещо, което до този момент е било обект на фармацевтичната професия, се измества като бизнес към лекарите. И дотолкова, доколкото го предлагат лекари, очевидно те имат търговски интереси. Те не би трябвало нито да правят такова предложение, нито да участват в гласуването му”, каза д-р Първанова.
Епидемиологът д-р Ангел Кунчев бе категоричен, че становището на МЗ по случая е отрицателно. Той коментира, че ако предложението бъде прието и на второ четене, трябва да бъдат осигурени и много добри механизми за контрол.
13.04.2009 zdrave.net

Сезират КЗК за забранените детски храни в аптеките
Има голяма вероятност на аптеките да бъде разрешено да продават някои детски млека и други продукти, предназначени за кърмачета и малки деца. Това заяви депутатът д-р Антония Първанова по време на кръгла маса, организирана от Асоциация на собствениците на аптеки. Според нея е възможно проблемът с продажбата на някой детски храни в аптеките да бъде обсъден от Здравната комисия към Парламента още на заседанието й в сряда, ако се гледа Закона за лекарствата. „Трябва просто да се добави един текст, който да дава право на министъра на здравеопазването да състави списък на всичко, което е разумно да бъде в аптеките и което има отношение към специфичните нужди на малките деца и кърмачетата”, каза тя. Д-р Антония Първанова обясни, че този списък ще прецизира нещата и ще спести нуждата да се измисля по-точна дефиниция в закона, от сегашната „специфични медицински нужди”, която изключи продажбата на някои млека и каши. Тя призна, че има пропуск в това отношение и това чисто техническо допълнение на текста в норматива ще оправи нещата. Депутатът допълни, че Здравната комисия не е имала намерения да рестриктира или либерализира пазара на детски храни. Целта на това, което се прие, беше да се сложат в аптеките тези храни, които се заплащат от касата, добави тя.
Д-р Първанова коментира, че на същият принцип може да бъде поправена и грешката, направена с продажбата на ОТС-медикаменти в дрогериите. В момента законодателството разрешава там да се продават всички ОТС продукти. За сравнение в повечето европейски държави такава продажба е разрешена само за определени медикаменти. МЗ ще изготви списък кои лекарства могат да се продават в дрогериите, като това се узакони с допълнение към текста на закона, стана ясно от думите й.
От МЗ коментираха, че няма проблем да се съставят такива списъци. Представители на министерството, сред които епидемиологът д-р Ангел Кунчев, заявиха че няма пречка определени храни със специално предназначение, каквито са детските млека, да се продават в аптеките.
В същото време председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов отбеляза, че не вярва проблемът с продажбата на ОТС-медикаментите и храните за деца да се разрешат толкова бързо. Според него това ще стане чак след изборите. Той коментира, че решението да се извадят детските храни от аптеките създава нелоялна конкуренция от страна на супермаркетите, където според новото законодателство ще се продават тези продукти. Ето защо от асоциацията подготвят писмо до Комисията за защита на конкуренцията, с което да алармират за създадения проблем.
По време на дискусията за храните, темата бе изместена и към продажбата на козметика в аптеките. Д-р Антония Първанова изрази мнение, че тези продукти не бива да се продават там. Фармацевтите реагираха, че ако това стане, аптеките ще се превърнат в будки за лекарства. „Ако извадите козметиката от аптеките – ще ги погребете”, каза Николай Костов.
13.04.2009 zdrave.net

Дискутират продажбата на детски храни в аптеките на кръгла маса
Днес от 11 часа в зала 1 на Сентръл Парк Хотел ще се проведе кръгла маса на тема „Дискусия за режима на продажби на детски храни, ваксини и ОТС продукти в аптеките”. Събитието е организирано от Асоциация на собствениците на аптеки.
Поканени да присъстват са народни представители от Парламентарна комисия по здравеопазване, Министерство на здравеопазването, Изпълнителна агенция по лекарствата, Български фармацевтичен съюз, производители и дистрибутори.
13.04.2009 zdrave.net

Информационна агенция “Фокус” - Здравеопазаване
Николай Костов: Най-сериозна последица от разрешението на лекарите да продават ваксини е конфликтът на интереси
София. Най-сериозната последица от разрешението на лекарите да продават ваксини е конфликтът на интереси и корупцията, която се предлага. Това каза на кръгла маса на тема „Дискусия за режима на продажби на детски храни, ваксини и ОТС продукти в аптеките” председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Костов обясни, че с тази промяна над 80% от пазара на ваксините ще може да се продават в лекарските кабинети. „Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Български фармацевтичен съюз и ние бяха против този текст и въпреки това предложението беше гласувано на първо четене”, каза Костов. По думите му така се създава конфликт на интереси между този, който предписва и продава тези ваксини. Фирмите и сега стимулират лекарите да предписват определени медикаменти, а с промяната ще им е още по-лесно, заяви Коство. По думите му определени ваксини, които в момента се продават в лекарските кабинети незаконно струват 2 и 3 пъти повече отколкото в аптеките. Такъв прецедент има с продажба на ваксини срещу рак на маточната шийка, а една такава ваксина струва около 260 - 280 лв.
През 2008 г. продадените противогрипни ваксини у нас са 361 000 на стойност 4,1 млн. лв. Пазарът на всички ваксини като цяло е около 3 пъти по-голям. Става дума за един сериозен пазар и пореден икономически удар срещу аптеките, коментира Костов.
Депутатът от НДСВ Антония Първанова коментира случая с думите: „Става въпрос за класически конфликт на интереси”. Тя добави и че в парламентарната комисия по здравеопазване има най-сериозен конфликт на интереси. Тази комисия по новия закон за конфликт на интереси трябва да се промени, да се види как работи, защото се вижда, че има проблеми, заяви Първанова. По думите й 90% от членовете на комисията са или изпълнители на медицинска помощ, или работят в лечебни заведения, или са собственици на такива.
Епидемиологът Ангел Кунчев добави, че България е на последно място по брой имунизации. По думите му едва 4-5% от населението се имунизират срещу грип. За рисковите групи този процент е или по-малък, или същия. Според него сигурно много трудно може да се контролира процеса, но ако искаме по-добър имунизационен ефект, това може да се постигне чрез лекарите. „Много страни го правят през джипитата. И в тези страни имунизацията е с по-голям процент”, добави Кунчев.
Накрая Антония Първанова предложи Министерството на здравеопазването да създаде национална имунизационна програма и да регламентира кой може да продава ваксини и при какви условия.

Информационна агенция “Фокус” - Здравеопазаване
В целия Европейски съюз детските млека се продават в аптеките, според Николай Костов
София. Аптеките не са будки за лекарства. Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов по време на дискусия за режима на продажби на детски храни, ваксини и ОТС продукти в аптеките, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На форума възникна спор за това какво трябва да се продава в аптеките и редно ли е те да приличат на супермаркети. Народната представителка от НДСВ Антония Първанова коментира, че в аптеките трябва да се продават само лекарства и по-специално продукти, които се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса. Депутатката бе категорична, че с промените в закона се търси да се даде определен вид на аптеките у нас. По думите й аптеките са здравни заведения и те трябва да се грижат за здравето и сигурността на гражданите. Първанова заяви, че може да се разшири кръга на продуктите, които аптеките могат да продават, но трябва да се създаде списък с позволените продукти. Първанова заяви, че трябва да се създаде баланс в това, което могат и не могат да продават аптеките.
От своя страна Николай Костов заяви, че балансът ще го намери пазарът, а не депутатите. В целия ЕС детските млека се продават в аптеките, само здравната комисия смята, че не трябва да се продават там, коментира Костов.

Информационна агенция “Фокус” - Здравеопазаване
Собствениците на аптеки са изправени пред три основни проблема
София. Пред три основни проблема са изправени собствениците на аптеки – забраната за продажба на детски храни в аптеките, разрешението общопрактикуващите лекари да продават ваксини и възможността в дрогериите да се продават всички ОТС продукти. Това обясни на кръгла маса на тема „Дискусия за режима на продажби на детски храни, ваксини и ОТС продукти в аптеките” председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
По въпроса с продажбата на храните в аптеките Костов каза, че според последните промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина аптеките на практика нямат право да продават други храни освен диетични храни. Така в българските аптеки не могат да се продават детски храни – каши, адаптирани млека и пр. Това са храни със специално предназначение и включват 6 групи храни, обясни Костов.
„Ние не можем да продаваме други храни освен тези, които се реимбурсират от НЗОК. Това са под 1% и за миналата година касата е реимбурсирала храни за 270 000 лв.”, добави той.
В Гърция и Испания детските храни и адаптираните млека се продават само в аптеките.
Другото притеснение на собствениците на аптеки е, че миналата седмица с промени в закона се е разрешило на общопрактикуващите лекари да продават ваксини.
Третият проблем е този с разрешаването на всички ОТС-продукти да се продават в дрогериите. ОТС-продуктите са продукти, които се продават без рецепта. Те са около 1000 на брой у нас. Те са лекарства, а в дрогериите няма изисквания да работят хора с фармацевтично образование, каза Костов. „Няма държава в ЕС, в която всички ОТС-та да се продават в аптеките. Обикновено има списъци и те са не повече от 200 продукта и са в определени списъци. Обикновено в тези списъци не присъстват лекарствени форми за деца, големи опаковки с много таблетки и пр. Тенденциите са тези списъци да се намаляват”, каза председателят на асоциацията.

Радио "Фокус", новини в 14, 00 часа
4. Новина
Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов заяви, че най-сериозната последица от разрешението лекарите да продават ваксини е, че се създава конфликт на интереси и корупция. На кръгла маса Костов обясни, че с тази промяна над 80% от ваксините ще може да се продават в лекарските кабинети. „Фирмите и сега стимулират лекарите да предписват определени медикаменти, а с промяната ще им е още по-лесно”, заяви Костов. По думите му определени ваксини, които в момента се продават в лекарските кабинети незаконно, струват 2 - 3 пъти повече, отколкото в аптеките. Миналата година продадените противогрипни ваксини у нас са били 361 000 на стойност 4 милиона и 100 хил. лева. Пазарът на всички ваксини като цяло е около 3 пъти по-голям. Става дума за един сериозен пазар и пореден икономически удар срещу аптеките, коментира Костов.
Информацията е на репортера на Агенция „Фокус” Цветомира Георгиева.

Дарик радио, новини в 15.00 часа
3.Новина
Лекарите не могат да продават ваксини на пациентите си, е решила Комисията по здравеопазване. Спорно е дали идеята ще бъде подкрепена от парламента, защото Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата и асоциацията на собствениците на аптеки са против промяната. Техните опасения са, че фармацевтичните компании ще плащат на джипитата да препоръчват и продават техните продукти.
Според председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов, ако идеята се приеме, то това ще бъде поредният поредният удар срещу аптеките, след като се забрани в тях да се продават детски храни. По думите му, продадените противогрипни ваксини само за миналата година са на стойност 4 млн. лева.
„Сигурен съм, че това ще създаде сериозен конфликт на интереси и ще бъде много по-лесно вече лекарите да бъдат мотивирани и да предписват една или друга ваксина, и това няма да е в интерес на гражданите.”
Аргументите на комисията представи депутатът от НДСВ Антония Първанова, която обаче също се противопостави на идеята.
„Аргументите бяха, че така би било по-удобно за пациентите, защото в противен случай те трябва да получат рецепта за съответната ваксина от общопрактикуващия лекар, след това да отидат да си я закупят и отново да се върнат, същия този лекар да им я сложи. Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването имат отрицателно становище, защото те нямат капацитет да извършват контрол на съхранението на тези ваксини във всичките лекарски кабинети, където те биха могли да бъдат продавани.”

бТВ, новини в 19.00 часа
4. Новина
Парламентарната здравна комисия предлага лекарите да продават ваксини в кабинетите си. Според Асоциацията на собствениците на аптеки, това ще доведе до конфликт на интереси, защото медиците ще предписват ваксини само на определени компании. Срещу решението се обявиха и лекари.
Въпреки негативните становища на Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата, парламентарната комисия подкрепя идеята лекарите да продават ваксини от препоръчителния имунизационен списък в кабинетите си.
Николай Костов: Сигурен съм, че това ще създаде сериозен конфликт на интереси и ще бъде много по-лесно вече лекарите да бъдат мотивирани да изписват една или друга ваксина.
Освен това фармацевтите ще понесат загуби. През миналата година продадените в аптеките противогрипни ваксини например са на обща стойност над четири милиона лева. Основен аргумент в полза на предложението е по-бързият достъп до имунизация.
Ангел Кунчев: Има практики, факт е в Европа, при които това се случва и които водят до по-висока консумация на ваксини, което в края на краищата е цел на защитата на общественото здраве.
Антония Първанова: Агенцията по лекарствата и Министерството на здравеопазването имат отрицателно становище, защото те нямат капацитет да извършват контрол на съхранението на тези ваксини във всички лекарски кабинети, където те биха могли да бъдат продавани.
Самите лекари също не подкрепят идеята.
Лекар: За някои отдалечени области с труден достъп, големи практики и население, които имат необходимост от такова нещо – да, за големите градове този проблем едва ли съществува, защото намирането и прилагането отнема много малко време.
Ако все пак парламентът приеме предложението, от Асоциацията на собствениците на аптеки, смятат, че над 80% от пазара на ваксини ще премине в лекарските кабинети.

Нова телевизия, новини в 19.00 часа
5.Новина
Възможно е лекари да започнат масово да изнудват пациентите си да се имунизират. За това информират аптекари и представители на здравното министерство. Причината е, че миналата седмица здравната комисия към парламента прие на първо четене промяна на Закона за лекарствата, според която лекарите ще могат да продават сами ваксини от препоръчителния имунизационен календар. По темата Деница Суроджийска и Димитър Василев.
Вместо да се разхождаме от лекарския кабинет до аптеката и обратно, за обикновена противогрипна ваксина вече ще можем да купуваме направо от доктора. Според здравната комисия промяната е в интерес на пациентите. Спестява им време, както и аптечните надценки, около 20 % от цената на ваксините.
„Вносителите на законопроекта са лекари и аргументите бяха, че така било по-удобно за пациентите.”
„Добрите страни са, че в отдалечените райони, където и без това е затруднен достъпът, това нещо е възможно да се случи.”
Изпълнителната агенция по лекарствата, здравното министерство и фармацевтите обаче са на друго мнение.
„Това би могло да доведе до отклонения и ако бъде въведено, трябва да има много добре разписани механизми на контрол. Това ще създаде сериозен конфликт на интереси и ще бъде много по-лесно вече лекарите да бъдат мотивирани да предписват една или друга ваксина и това няма да е в интерес на гражданите.”
Оказва се, че и самите лекари имат проблем с новия вид търговия.
„За един общопрактукуващ лекар това е лечебно заведение от един човек и в регистрацията на това лечебно заведение не винаги пише, че той може да извършва търговска дейност. Т.е. трябва да видим кой това нещо ще го контролира.”
Между временно статистиката сочи, че българите се нареждат на последно място в Европа по направени ваксинации, което ги прави най-незащитени срещу вирусните заболявания.