06.04.2009 - пресклипинг

сряда 15 април 2009 - 18:08:27
06.04.2009 г.
България е сред 27-те държави с туберкулоза
България е сред 27-те най-засегнати държави от лекарствено-резистентна туберкулоза в света, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО). У нас болестта превзема циганските гета. Отказът от профилактика и лечение води до бързо разпространение на заболяването. Най-засегнати са пловдивските и варненските цигански квартали.
За силно засегнати от болестта, според СЗО, се смятат страни, в които има 4000 или повече случая за година, или 10% от новите случаи на туберкулоза. В четири държави - Китай, Индия, Русия и Южна Африка, са 60% от световния брой на случаи на мултилекарствена резистентна туберкулоза.
За да се справи светът с епидемията, са необходими 15 млрд. долара. Средствата ще бъдат събрани до 2015 година. Ще бъдат увеличени инвестициите за изследване и разработване на нови лекарства, ваксини и методи за диагностициране на туберкулозата. Ще се осигури достатъчно предлагане на висококачествени лекарства; ще се разработят нови методи за справяне с болестта.
в. Атака – стр. 4

Идат ли тежки времена за фармацевтите у нас
Светлана ЖЕЛЕВА
Владимир Джераси е магистър-фармацевт и управлява с още двама съдружници общо 5 аптеки в столицата. Решихме да се сдружим и да разширим бизнеса си, защото поединично щеше да ни бъде по-трудно, лаконичен е той. Първата аптека я създават през 2000 г., втората - година по-късно, третата се появява през 2004 г., а през м. г. откриват още две. Другите бизнес партньори са съпругата му Павлина и една обща приятелка - Юлия Дарашка. Винаги съм искал да се занимавам с фармация, защото е приятно и перспективно занимание, казва Джераси. Аптеките на Джераси и компания са модерни, с обособени две части: в едната фармацевтите се занимават само с продажби и консултации на лекарства, хранителни добавки и други медикаменти без рецепта, а консултант-про-давачите предлагат бяла и декоративна козметика, макияж.
Не е работа на аптекаря да продава шампоани, обяснява Владимир. Всеки ден тримата съдружници са в аптеките, продават и консултират хората. Натиск У нас няма по-променян документ от Закона за лекарствата: частта, в която са поправките, стана по-дълга от самия закон, посочва Джераси. Аптекарите живеем в несигурност, всички мислят, че милиони се въртят при нас, но бизнесът ни е регулиран - има пределни цени на лекарствата, на надценките, висок ДДС. Нова регулация ни притиска с това, че за лекарства, които се заплащат от здравната каса, да нямаме право на надценка върху тях. Например получавам медикамент за 300 лв. и на тази цена трябва да го продам на пациента. И ме карат върху този препарат да плащам ДДС, данъци за моя сметка. Ние сме здравно заведение, но в същото време фирма като всички други, която не трябва да бъде принуждавана да развива социална дейност, разсъждава Джераси.
Ако фалират 5 аптеки в София, това няма да се усети, но ако в Горна Малина или Елин Пелин една аптека се закрие, става много сериозен проблем. Ние сме единственият бизнес, който не иска нищо от държавата - нека само да ни оставят да работим, както сме го правили години наред, аптеките имат достатъчно потенциал да оцелеят, смята фармацевтът. Прогнози В противен случай липсата на печалба ще убие сектора. Заради кризата и рестрикции софийските аптеки прогнозират спад в оборота от 15%. Той ще се усети още в средата на лятото. Покупателната способност на хората пада, повечето пациенти търсят все по-евтини лекарства. Поредният удар срещу аптеките е забраната за продажби на детски млека, това е безумие по всички стандарти на Евросъюза. Такава скоростна поправка от парламента не е имало -за 5 дни я приеха, от второ четене до публикуване в Държавен вестник, ядосва се Владимир. Недомислието на депутатите доведе дотам, че тези детски храни може да се продават в супермаркети и бензиностанции, но не и при нас. Има само няколко млека, които са за строго специфични болести при новородени и те може да се продават в аптеките, защото се заплащат от здравната каса.
в. Пари – стр. 23

Преподават секс в час по история
Румяна МИЛЕВА
София. Школски медсестри ще обучават столичните гимназисти на безопасен секс. Те ще им представят историята на контрацепцията по нестандартен начин - все едно, че са в час по история. Половото съзряване пък ще бъде представено като час по биология. Преди това белите касинки ще преминат обучителен курс, обясни д-р Нели Нешева, шеф на дирекция "Здравеопазване" в Столична община. Сестрите ще работят в колаборация с акушер-гинеколози. Модерната програма е одобрена от МОН. Тя е изготвена от Българското дружество по акушерство и гинекология, Българската асоциация по семейно планиране и фармацевтичната компания "Гедеон Рихтер". Предвижда се през есента да се включат и други градове.
в. Стандарт – стр. 8

д-р Инго Юнге, лекар: Всичко, което расте над земята, е изключително полезно
Дима ТОНЕВА
- Д-р Юнге, какво представлява медицинската астрология?
- Това е една древна мъдрост, която някога хората са развивали и за която са се грижили. Наричала се е медицина на мистериите. В днешно време има само това, което е останало от Хипок-рат. След като 400 години е потъвала в забрава,
ЧРЕЗ РУДОЛФ ЩАЙНЕР И АНТР0П0С0ФИЯТА ТЯ Е БИЛА СЪЖИВЕНА И ОСЪВРЕМЕНЕНА От изключително значение е дали този вид медицина се практикува с популярните хомеопатични лекарства или човек променя целия си начин на мислене.
- Вие самият как се запознахте с нея?
- Бях действащ хирург. В КАРИЕРАТА МИ НАСТЪПВАШЕ
АПОГЕЙ И ТРЯБВАШЕ ДА СТАНА ШЕФ НА КЛИНИКА Но се запознах с тази медицина и всичко друго остана зад гърба ми - пред мен се отвориха възможности, за които дори не бях предполагал, че съществуват и че са възможни. Много от това, което по-късно преживях, практикувайки тази медицина, не бих го повярвал, ако някой ми го разкаже, но аз съм го преживял.
- Има ли болести на нашето съвремие, кои са те, според медицинската астрология?
- Има такива. Преди всичко това са
ЗАБОЛЯВАНИЯТА, КОИТО НИЕ ПРЕДИЗВИКВАМЕ ИЗКУСТВЕНО
чрез химически лекарства. Някога автоимунни болести изобщо не са съществували, те са се появили след като е започнало използването на химическите лекарства. Например ау-тизмът. Той се появява, когато хората започват да бъдат ваксинирани.
- Няколко правила за добро здраве?
- Най-важно е храненето. Ако се храним пълноценно и здравословно, много от проблемите ни се решават от само себе си.
Вземете картофите... В МОМЕНТА, В КОЙТО ЕВРОПЕЙЦИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА ЯДАТ КАРТОФИ, СЕ ПОЯВЯВАТ ДВЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
които преди това са били непознати - туберкулоза и сърдечен инфаркт. Може да го приемем за случайност, но ако поискаме, можем да намерим и научните доказателства за това. Тези болести се дължат на факта, че картофът съдържа много голямо количество бензоди-азепин - вещество, познато в психофармацията. Другата причина картофът да не е добра храна за европееца е, че в червата на човека той не се хра-носмила изцяло. ФУНКЦИИТЕ НА ХРАНОСМИЛАНЕ ОТ СТОМАХА СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ В МОЗЪКА където изобщо не е мястото да бъдат преработвани вещества. Това води до умствена умора. Направете си експеримент - едно хранене само с картофи. Ще усетите, че след това задължително ще имате нужда от чаша силно кафе, за да не заспите.
- Коя е добрата храна?
- Зърнените култури. Всичко, което расте над земята, е изключително полезно за човека. И всичко, което е зряло на слънчева светлина. Консервантите и изкуствените торове по-скоро допринасят за това храната да ни разболява.
- Правилата за добро здраве?
- Най-важно е храненето. Много важно за бъдещото здраве на човечеството е да се погрижим за възпитанието на децата и да ги отглеждаме правилно.
МНОГО ЧЕСТО ДНЕШНИТЕ ДЕЦА СА ОТГЛЕЖДАНИ КАТО ВЪЗРАСТНИ и това създава у тях едни нездрави тирани.
- Какво не бива да ядат те?
- До около третата година всяко дете чувства много добре какво не му понася и го плюе. Най-добре е да не бъдат карани насила на каквото и да било. В днешно време има и твърде много сладки неща, които са индустриални и водят до поведенчески нарушения и свръхактивност. Добре е да се ограничава консумацията им.
в. Национална бизнес поща – стр. 26

Фармацевти връщат млеката в аптеките
За нова промяна в Закона за лекарствените продукти, която да върне хуманизираните млека в аптеките, настояват фармацевтите. Изменението, което бе гласувано преди време от депутатите, забрани продажбата на заместителите на майчиното мляко в аптеките. "Важно е тези млека да са при нас, тъй като има доста видове и към някои от тях децата имат непоносимост. Консултацията с фармацевт винаги е полезна", обяснява аргументите на гилдията Димитрия Стайкова, председател на регионалното сдружение.
в. Труд Пловдив – стр. 3

Достъпни лекарства за болните от остеопороза
Протестите на болните от остеопороза спомогнаха за промените в новия реимбурсен списък на лекарствата, който ще бъде публикуван на 1 април. Предвидени са две възможности за реим-бурсация на лекарствата за болните от остеопороза - с 25% за лекарства, които намаляват с 30% риска от счупване, и с 50% за лекарства, които намаляват риска от счупване с 60%. Болните от остеопороза ще могат да закупуват своите лекарства с новата реимбурса-ция от 1 юни. Темата за превенция-та, за реимбурсацията на измерванията и лечението от осеопороза, бе основна тема на кръглата маса в хотел „Шипка", обсъдила Европейската харта за правата на пациента. „Бих искал да изразя огромното значение, което отдавам на начините и профилактичните методи за предпазване от остеопороза и на Европейската харта за правата на пациентите като основен елемент, гарантиращ защитата на пациентите. Смятам, че мобилността на пациентите и на здравните работници ще се увеличава през идните години в рамките на Европейския съюз, че на всички граждани на ЕС е необходим еднакъв достъп до здравните грижи при спазването на принципите на универсалност, качество, безопасност и солидарност, като по този начин се допринася за социалното и териториалното сближаване на ЕС", сподели проф. Влад-ко Панайотов - член на Европейския парламент в поздравителен адрес до организираната от Асоциация „Жени без остеопороза" кръгла маса. Тя бе посветена на „Правата на пациентите с остеопороза в България" в контекста на европейските инициативи и реал-ностия. Организирането й е свързано и с приближаването на 18 април -Европейски ден за правата на пациента, който ще се чества по региони за втори път в България, а болните от остеопороза настояват той да стане официален в страната. Към борбата за реална политика за защита на правата на болните от остеопороза се присъедини и Националното сдружение на общопрак-тикуващите лекари, което също участва в кръглата маса, събрала болни, представители на МЗ, на обществени организации, медии. Участниците във форума излязоха с обръщение до иституции и управляващи, което гласи: „Независимо че България е сред страните, признали остеопорозата за приоритет на здравната си политика с приемането през 2006 г. на Националната програма за ограничаване на остеопорозата 2006-2010 г., ниската реимбурсация на лечението и ограниченията в реимбурсацията на диагностиката поставят бариери пред достъпа на хората до навременна диагностика и лечение, преди първата фрактура. Не са на необходимото ниво и грижите за хората, получили остеопорозни фрактури по- отношение на рехабилитацията, качеството на живот и социалното подпомагане на обездвижените и инвалидите. Ето защо, отчитайки 14-те права, залегнали в Европейската харта за правата на пациентите, настояваме: профилактиката, диагностиката, лечението и рехабилитацията на остеопорозата да станат реална здравна и социална политика с практически действия и резултати, като се предоставят адекватни ресурси за нейното откриване и лечение."
в. Втора младост - стр. 7

Информационна агенция “Фокус” - Институции
В 82% от селата у нас няма работещ лекар на пълен работен ден, според Асоциацията на българските села
София. В 82% от селата в България няма работещ лекар на пълен работен ден, а продължава тенденцията да се разчита на лекари на повикване от друго населено място. В 42,5% от селата има здравни пунктове, но те не са функциониращи. В 90,5% от селата няма стоматологичен кабинет. Тези данни са били представени на провелия се двудневен форум на Асоциация на българските села( АБС ), на тема “Възможности за реализация на инвестиции в сферата на здравеопазването в селата”, съобщиха от асоциацията.
На форума са присъствали общопрактикуващи лекари, инвеститори в сферата на лечебните и възстановителни дейности, както и желаещи да инвестират в рехабилитационни домове, дневни центрове за възрастни хора, хосписи, спа-центрове, обекти за селски туризъм и др.
По време на срещата Асоциация на българските села е представила инвестиционни профили на села, където има налична материална база и предпоставки за развитие и реконструкция на здравни заведения и лечебници. На форума са представени и проблемите и възможностите за реализация на инвестиции в сферата на здравеопазването и социалните услуги в селата. В дискусията е обърнато внимание за възможностите за реконструкция и оборудване на държавни и общински лечебни и здравни заведения, както и за повишаване броя на добрите клинични и лечебни практики в селата.

Радио "Фокус" - Пирин, новини в 16.30 часа
Новина3
Въпросът с денонощната аптека в Благоевград не е чак толкова фатален. Много градове в България нямат денонощни аптеки и това не е болка за умиране, тъй като спешната помощ се осъществява от Спешен център-Благоевград. Това каза за радио ‘‘Фокус’’ - Пирин председателят на фармацевтичната колегия за Благоевград Дмитрий Тюлеков.По думите му, не е нормално за аптеките да работят през нощта. „Аптека на булевард Св. Св. Кирил и Методий в областния център на Пиринско работи до 1 часа след полунощ. Така че, аптека в Благоевград няма само от 1 часа през нощта до 7 часа сутринта”,допълни Тюлеков.

Радио "Фокус" - Пирин, новини в 10.30 часа
3.новина
Финансовата криза за момента не засяга фармацевтите, а други области. При нас хората идват когато са болни, а не когато имат пари и се чудят как да ги изхарчат. Това каза за радио ‘‘Фокус’’ - Пирин председателят на фармацевтичната колегия за Благоевград Дмитрий Тюлеков. По думите му, към момента се забелязва друга тенденция, вследствие на финансовата криза. Някои от фирмите намаляват цените на лекарства и в момента на пазара има доста лекарства с намалени цени.
На въпрос: Има ли населени места в област Благоевград, в които няма аптека?, Тюлеков каза , че в малките населени места няма аптеки. „В по-големите села, където имаше аптеки и работеха със Здравната каса , прекратиха дейността си поради глоби, които им наложи Здравната каса. Сега жителите на тези населени места са доста затруднени”, коментира още председателят на фармацевтичната колегия за Благоевград Дмитрий Тюлеков.