Фалшивите ампули могат да се произведат само в завод

неделя 25 юни 2006 - 14:59:19

ПЕТЪК, 23 Юни 2006

Фалшивите ампули могат да се произведат само в завод
В аптеките ще се появят още ментета
В бизнеса с лекарства цари хаос, което улеснява спекулантите, казва проф. Евгени Минков


Проф. Евгени Минков е шеф на Съюза на фармацевтите в България от 5 години. Работи във фармацевтичния сектор от 1957 г. Отдал е на тази специалност 50 години от живота си. Преподавател е от 1960 г. и е първият доктор на науките по фармация. Според него в България в последните няколко години не съществува никаква лекарствена политика. И резултатът от това безхаберие е не само пълният хаос в бранша, но и появата на фалшиви лекарства в аптечната мрежа.

- Проф. Минков, защо в аптеките и болниците се разпространяват фалшиви лекарства?

- Има няколко възможни причини за появата на тези лекарства. Вероятно при витамин С, аналгина, бусколизина и амикацина става дума за фалшификат на съществуващи лекарства, производство на "Софарма". Въпросът с фуроземида, където има ампула, в която се съдържа бромхексин, обаче е по-особен. Разбира се, тези фалшиви лекарства няма да бъдат единствените, колкото и зловещо да звучи. Много отдавна сигнализирам, че у нас в пазара на лекарства цари хаос. Няма никакъв сериозен контрол, не се знае кое къде се произвежда. Каквото и да говорят от Изпълнителната агенция по лекарствата, фактите сочат друго. Съществуват проблеми с дистрибуторите, в някои аптеки не се знае какво се прави. Вече се готвят промени в закона, които ще създадат още повече проблеми. Тези случаи показват недвусмислено, че в България няма контрол на лекарствата, няма коректна и синхронизирана политика, която да обхваща производство, дистрибуция, аптеки.

- Фармацевтите получиха ли заповед от Изпълнителната агенция по лекарствата да не продават фалшифицираните партиди от ампули?

- Попитах колеги, с които участваме в дните на фармацията във Варна, имат ли подобна заповед. Никой от тях не ми каза, че е получил писмо от ИАЛ. Казват: ние сме изолирани, научаваме от вестниците и от радиото какво се случва.
- По принцип добър ли е диалогът между вас и агенцията?

- Нямаме диалог с тях.

- Защо, какви са причините?

- Не мога да ви кажа причините. Преди няколко години ходих лично и се срещнах с тогавашното ръководство на ИАЛ. Предложих услугите си безвъзмездно. Предложих фармацевтите заедно с техните контролни органи да работим заедно. Не да контролираме, а да ги насочваме, да помагаме. Отказаха категорично. Вие нямате работа в контрола. Такъв им беше отговорът. Навсякъде по света съсловните организации взимат отношение по всички проблеми в бранша. Ако имаше такава синхронизация между фармацевтите и ИАЛ, нещата щяха много бързо да се установят и контролът щеше да е много по-ефективен. Сега очаквам още много такива разкрития за фалшиви лекарства. Дано да не съм прав.

- Вие сте последни във веригата и хората си купуват фалшивите хапчета от аптеките, така че също сте засегнати от скандалите.

- Фармацевтите нямат никаква вина. Ние получаваме медикаментите със съответните документи, оглеждаме външния им вид. Нямаме право да разопаковаме и да проверяваме дали таблетката е нащърбена например. Фармацевтът не може да отваря опаковките. Това е забранено. Другото, което ме смущава, е, че има немалко аптеки, които не са на фармацевти. Как в тях ще бъдат открити фалшиви лекарства? Питам как в някои аптеки отпускат лекарства на цени, по-ниски от тези, на които са доставките. Освен ако не са фалшификати, или не са внесени контрабандно. Защо не попитат тези хора, които продават на безценица лекарства, с какво се издържат.
Казвал съм това много отдавна, но нито министерството, нито ИАЛ обръщат внимание. И ще ви кажа защо никой не прави нищо. Защото ръководството на т. нар. лекарствена политика е в ръцете на некомпетентни люде. Фармацевтите са изолирани отвсякъде. А те са професионалистите, които учат 5 години тази специалност.

- Възможно ли е да се произведат фалшиви ампули в гараж или в склад?

- Това е абсолютно невъзможно. Те биха могли да се произведат само при лабораторни условия.

- Но тогава излиза, че се произвеждат в някой фармацевтичен завод?

- Преподавам 50 години тази дисциплина и съм категоричен, че в гараж ампула не може да се направи, не е водка. По най-различни причини. Първо, апаратурата е много скъпа. Второ, условията трябва да са стерилни. Къде ще постигнат това нещо?

- Възможно ли е стари, излезли от употреба машини, да бъдат монтирани в някое хале и да бълват фалшификати?

- Това е възможно, но го поставям на последно място, защото тези ампули са евтини и никой няма интерес да ги фалшифицира. Иначе българинът е много находчив и може да направи всякакви фалшификати. Но не и в гараж.

- Тогава кой има интерес от целия този скандал. Дали е война между конкуренти или начин да се печели на чужд гръб?

- Фармацевтична война съществува. Истината е, че много хора си мислят, че фармацията е лесен начин за печалба. И много хора се втурнаха в този бранш - компетентни и некомпетентни и затова се стигна до това състояние. Дано всичко да спре, защото се учудвам, че все още няма жертви.

- Над 70 са заводите за лекарства в България, като вече голяма част от тях имат и сертификат за добра производствена практика. Според шефа на "Софарма" - Огнян Донев, това е доста голяма цифра за малка България.

- Добра производствена практика е нещо, което много трудно може да се постигне. За мен, без да споменавам фирми, в България има само 1-2 завода, които в някои цехове са постигнали тези изисквания.

- Има ли в ЕС фалшиви лекарства?

- За съжаление - да. Тяхната статистика сочи 10 процента. Но не от този тип като с фурозамида. Просто една фирма произвежда продукти на друга на по-ниски цени.

- Кой е длъжен, когато има съмнения за фалшиво лекарство, да сезира полицията?

- Мисля, че главният отговорник е агенцията по лекарства. Преди години имаше една стройна система за контрол. Всичко обаче се разми. Според мен ИАЛ трябва да има поделения по регионите, за да могат да контролират непосредствено тези неща.

- Преди време имаше случаи на фалшив седалгин нео и други хапчета. Какъв е резултатът от проверките?

- Никакъв. За мен един човек, който фалшифицира лекарства, е за съд и за затвор.

- Има ли осъдени?

- Няма такова нещо. Поне аз не знам за такъв случай.

- Предвиждат се промени в Закона за лекарствата, който ще позволи всеки да може да отваря аптека. Какво е становището на Съюза на стоматолозите?

- Фармацевти трудно могат да разберат какво става на пазара с лекарства, а камо ли някой друг. Не се разбира в България, че аптеката не е търговско заведение. В аптеката освен продажбата на лекарства има и услуга, и грижа за болния. Фармацевтът трябва да насочи пациента, да му помогне, да му даде указания и съвети. Аптеката не е магазин за зеленчуци.

Лили ВОЙНОВА