67% от аптеките в Европа – запазени за магистър-фармацевти?

неделя 06 юли 2008 - 22:07:50
Фармацевтичната група на ЕС:
В България има дезинформация относно европейските изисквания за собствеността на аптеките


В България са пуснати в обръщение три мита по въпроса със собствеността на аптеките, заяви маг. фарм. Джовани Манцарела, ръководител на отдел „Комуникации и политика” на Фармацевтичната група на ЕС (PGEU). 67% от аптеките в Европа могат да се притежават само от магистър-фармацевти

Дебатът за собствеността на аптеките в България трябва да се провежда по демократичен начин, а не в атмосфера на заплахи и дезинформация. Това каза по време на „Български фармацевтични дни 2008” маг. фарм. Джовани Манцарела, ръководител на отдел „Комуникации и политика” на Фармацевтичната група на ЕС (PGEU). Организацията обединява национални съюзи и фармацевтични камари от 30 европейски страни. Г-н Манцарела подчерта, че в България са пуснати в обръщение три мита по отношение на модела на собственост на аптеките и категорично ги опроверга.

Извадка от изказването на маг. фарм. Джовани Манцарела

„Мит номер едно в момента е, че европейското законодателство диктува, че независимата аптека (бел. прев. – която не е част от верига и се притежава от магистър-фармацевт) не може да бъде запазена. Наистина, Европейската комисия би искала да постави извън закона протекциите за независимото аптекарство и е стартирала правни процедури, за да се опита да постигне това. Европейския Съд ще се произнесе по въпроса догодина. Никой не знае със сигурност как този съд ще разреши казуса. Само мога да предполагам, че тези които казват, че България трябва да промени закона си сега, имат силата на ясновидци. Това е така, понеже никой не знае какъв точно ще бъде изхода от тези дела, нито вие, нито аз, нито дори европйските комисари. Трябва да изчакаме и да видим. Но нека не бързаме да променяме системата само защото нещо може да се случи или може да не се случи в бъдеще.

Второ, чуват се предположения, че ако България не промени закона сега тя ще бъде наказана, дори глобена, от Европейската комисия. Трябва веднага да Ви кажа, че това е чиста фантазия. Европейската комисия не може да накаже държава за това, че не се е съобразила със законодателство, което дори още не е установено. Ако това не е така, то къде е глобата за Германия? Какво бихте казали за Испания, Финландия, Дания, Франция, Гърция и всички останали страни, избрали пътя на независимата фармация? Такива глоби, разбира се, няма.

Трето, понякога се предполага, не само в България, но и в някои други нови страни членки на Европейския Съюз, че либерализацията на здравните услуги в известен смисъл е новия, европейския, път на развитие и че, за да се определите като модерна европейска държава трябва да правите това, което Ви казва Европейската комисия. Надявам се, никой не би могъл сериозно да допусне, че страни избрали независимия модел за аптекарството като Германия, Франция, Дания, Финландия и др. не са модерни европейски държави. Тези страни се намират в самото сърце на Европа. Европейската комисия иска от тях да променят аптечната си система, но трябва да напомним, че правителствата на тези държави избраха да кажат: „Ние се чувстваме щастливи от нашата аптечна система. Смятаме, че тази система служи на интересите на нашите граждани”. Те не промениха законите си, те казаха „Нека отидем на съд и ние ще защитим позицията си!”

Позицията на маг.фарм. Манцарела бе потвърдена от всички български и от останалите международни участници в „Български фармацевтични дни 2008” – маг. фарм. ДЖАКОМО ЛЕОПАРДИ, Президент на FOFI (Федерацията на съсловните организации на италианските фармацевти); Д-Р ЙЕНС ГОБРЕХТ, Представител на ABDA (Немския аптекарски съюз) във Фармацевтичната група на ЕС; маг. фарм. ЖАН-ЕТИЕН МАРТИНО, Член на Европейския фармацевтичен форум; маг. фарм.ЛЕОПОЛД ШМУДЕРМАЙЕР, Вицепрезидент на Австрийската фармацевтична камара; маг. фарм.ДИМИТРИУС ВАГИОНАС, Президент на Общогръцката фармацевтична асоциация.