Протест на РФК-Перник

вторник 01 юли 2008 - 12:27:59
Всички аптеки в Перник няма работят за 2 часа в сряда, в знак на протест срещу намеренията на големите вериги да монополизират пазара в града.

Перник е един от малкото градове в България, където в момента няма вериги, а всички аптеки се притежават и управляват от магистър-фармацевти.
Скандално известната верига на Веселин Марешки възнамерява да стъпи на местния пазар и да продава на дъмпингови цени докато елиминира малките аптеки


От 10.00 до 12.00 часа в сряда (02.07.2008г.) всички аптеки в Перник ще затворят врати, в знак на протест срещу завладяването на местния пазар от големите вериги. При спешни случаи лекарства ще могат да се закупят от определената за дежурна аптека „Гинка Катошева” до сградата на съда. По време на протеста местните фармацевти ще се съберат в градинката пред общината. Регионалната фармацевтична колегия на Перник се извинява на гражданите за причиненото неудобство и моли за тяхното разбиране. Предприемането на ефективен протест е крайна мярка, но това е една от последните възможности на фармацевтичното съсловие да алармира за очертаващата се криза в сектора.
Първият ефективен протест срещу възможността всеки да открива аптека ще бъде в Перник, защото там е налице типичен пример за негативния ефект от подобна законодателна промяна. В момента в Перник няма вериги от аптеки и всички обекти се притежават и управляват от магистър-фармацевти. Още преди да е взето окончателно решение за отмяната на принципа „един фармацевт – една аптека” обаче градът вече е заплашен от монополизиране на пазара и елиминиране на малките аптеки. Скандално известната верига на Веселин Марешки възнамерява да стъпи на местния пазар. Използвайки обидни определения за магистър-фармацевтите, регионалният й представител е заявил, че ще продава на дъмпингови цени докато елиминира малките аптеки и след това техните собственици ще бъдат принудени да работят за Марешки. Точно неговото име придоби печална известност с нерегламентираните продажби на лекарствени продукти - практика застрашаваща живота и здравето на хората.

Българският фармацевтичен съюз категорично подкрепя протеста на фармацевтите в Перник. Ставащото в града е ясен пример за механизма, по който пазарът на лекарства ще изпадне в криза, ако се даде възможност на всеки да открива аптека. Големите вериги имат достатъчно финансов ресурс, за да си позволят да работят известно време на загуба и, чрез дъмпингови цени, да унищожат малките аптеки. След това обаче ще могат да се възползват от постигнатото монополно положение и нищо не може да ги спре да продават с максимално високи надценки. В крайна сметка, не само че ще се елиминират малките обекти, притежавани от магистър-фармацевти, но ще бъдат ощетени и пациентите. Освен по-високи цени те ще получават и фармацевтични услуги със съмнително качество, далеч от европейските стандарти, които целят да ограничат търговския интерес при отпускането на лекарства.

Регионалната фармацевтична колегия в Перник настоява компетентните органи да инспектират всички търговски обекти на господин Марешки – по какъв ред става отпускането на лекарства, какво е образованието на наетия персонал, спазени ли са всички изисквания на трудовото и осигурителното законодателство, какви данъци се плащат. „Недопустимо е грижите за здравето на гражданите да бъдат оставени в ръцете на един шофьор, който, както сам твърди, приема работата с лекарства като проста търговия. Недопустимо е държавата да разреши този сектор на бъде зает от хора, които не притежават необходимите професионални познания и опит. За нас, магистър-фармацевтите, които приемаме фармацията като призвание, а не като търговия, това е неприемливо”, заявяват от РФК- Перник.

РФК-Перник има готовност и за по-продължителни протести.

01.07.2008
гр. София

БЪЛГАРСКИ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ