петък 25 август 2017 - 20:03:44
Пушите ли наргиле? Ако не, то мнозина го предпочитат пред конвенционалните цигари. Един от основните митове, поради които наргилетата са актуални, е, че те са по-безвредни от тютюневите им събратя – цигарите. Уви, това е само мит.

Пушенето на наргиле е много по-вредно отколкото цигарите, тъй като обемът пушек, който се приема в белия дроб от едно изпушено наргиле, е равен на обема дим от 100 изпушени цигари. Това посочи пулмологът д-р София Ангелова.

"Категорично - няма безвредно пушене! Каквото и да се пуши, при горенето се отделят всички токсични вещества, който могат да доведат до хронични белодробни заболявания и пушачът да бъде инвалидизиран", отбеляза тя в студиото на "България сутрин".

От особена важност е да се обърне внимание на най-младите потребители на уж "безвредния" начин на пушене. Доктор Ангелова уточни, че белият дроб се развива до 25-годишна възраст.

"Дихателната система на 14-15-16-годишните все още не се е развила напълно. Ако един толкова млад човек започне да пуши, хроничното заболяване е почти сигурно. Абсолютна заблуда е, че водата в наргилетата филтрира пушека", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според пулмологът свободният достъп до наргиле трябва да бъде ограничен.

"Радвам се, че Bulgaria ON AIR повдига темата. Трябва повече да се говори по този въпрос, тъй като няма добра комуникация между здравните институции и младите пушачи. Всичко е в съзнанието на хората. Не може да подаряваш на детето или приятелите си наргиле. И отново - Няма полезен начин на пушене", поясни медикът.

И за финал д-р София Ангелова призова: Именно родителите трябва да мислят за здравето на децата си. Информирайте се!

Вижте целия разговор във видеото:Източник: www.bgonair.bg
вторник 06 юни 2017 - 10:12:28
Неизвестна рускиня от Дубовка взема “Трейднет България”, която първо се занимава с търговия на едро с лекарства, после влиза в бизнеса с паралелния им износ

Бизнесменът и настоящ депутат Веселин Марешки е продал за 500 лв. фирма, която е завъртяла бизнес за над 700 млн. лева. Това показват данни от Търговския регистър.

Става въпрос за компанията “Трейднет България”. Тя е учредена през октомври 2010 г. и се управлява от Веска Марешка - майка на Веселин Марешки. През следващата година фирмата като че ли не развива дейност, показват финансовите отчети. Няма никакви приходи, а разходите са 1000 лева.

Следват две години, през които буквално процъфтява, а приходите възлизат на няколкостотин милиона лева. Възходът започва от 2012 г. През тази година фирмата отчита впечатляващите приходи от 327 млн. лева

Във финансовия отчет е посочено, че те идват от търговията на едро с лекарствени продукти и медицински изделия. Сделки се правят основно с аптеките на Марешки и с Фармнет - друга негова фирма за търговия на едро с лекарства.

И тъкмо когато бизнесът процъфтява, Марешки внезапно решава да продаде “Трейдент България”. Купувач е неизвестната в медицинските среди рускиня Нина Катченко от град Дубовка.

По-интересна е цената на сделката, сключена през септември 2012 г. - Катченко плаща 500 лева. А от началото на годината Марешки е налял над 177 млн. лв. в “Трейднет България” - такава е сумата на стоките, които е продал на фирмата чрез “Фармнет”.

През 2013 г. възходът на “Трейднет България” продължава. Във финансовия отчет е записано, че приходите на компанията вече са 397 млн. лева.
Прочети още ...
петък 02 юни 2017 - 10:27:16
Investor.bg
Бранислава Бобанац 01.06.2017 -линк-

Шест държави-членки от европейския юг заедно ще преговарят с международните фармацевтични гиганти, за да облекчат достъпа на гражданите си до медикаменти.

Първо по рода си транснационално сътрудничество започнаха шест средиземноморски страни-членки на Европейския съюз. Кипър, Малта, Гърция, Португалия, Италия и Испания се обединиха в “алианс за по-евтини лекарства”. Те се споразумяха да работят заедно с “пълно доверие, солидарност и прозрачност”, за да гарантират на своите граждани по-ниски цени на медикаментите, по-добър достъп до нови иновативни лекарствени средства. Тези техни договорености бяха записани в

“Декларацията от Валета”,


която шестимата здравни министри подписаха на 8 май в столицата на Малта, ротационен председател на ЕС в момента.

Докато в европейския дневен ред стои въпросът за “Европа на различни скорости”, шестте държави-членки от Средиземноморския регион използваха възможността за “обединение по интереси” и насочиха общгата си политика към фармацевтичния пазар. Декларацията от Малта изразява политическата воля на правителствата им да предприемат серия от практически стъпки, включително съвместно договаряне с големите фармацевтични компании, за да постигнат възможно най-добрите цени на лекарствата, като същевременно гарантират устойчивостта на здравните си системи.

Инициативата за този съюз е на кипърския министър на здравеопазването Йоргос Памборидис. За първи път той постави идеята на неформална среща на колегите си от Общността в Амстердам преди година и половина. Преди година, през април 2016 г., кипърският министър изпрати писмо до европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните д-р Витянис Андрюкайтис, който след това лично подкрепи начинанието и помогна то да се осъществи.

В Кипър ще е и следващата стъпка в новото сътрудничество. През юни в Никозия ще се проведе първото заседание на сформирания съвместен Технически комитет. С него на експертно ниво започва координацията на практическите действия за изпълнение на политическото споразумение.
Прочети още ...
вторник 30 май 2017 - 23:21:58

Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден без тютюнев дим, като подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се застъпват за ефективни политики за намаляване на употребата на тютюн. Мотото на събитието тази година е: „Тютюнът - заплаха за развитието”. Кампанията подчертава не само икономическото и екологично въздействие, но и неговото разрушително въздействие върху развитието.

Ключови факти, които напомнят от СЗО са, тютюнът убива повече от 7 милиона души всяка година и причинява повече от 1 трилион долара икономически щети. Повече от 6 милиона от тези смъртни случаи са резултат от директното използване на тютюн, а около 890 000 са резултат от излагането на непушачи на вторичен дим. Почти 80% от повече от 1 милиард пушачи в света живеят в страни с ниски и средни доходи. От организацията посочват и че в някои страни децата в бедни семейства често се занимават с тютюнопроизвоство и те са особено уязвими от „зеленото тютюнопушене”, което се дължи на никотина, който се абсорбира през кожата от обработката на влажни тютюневи листа. По информацията на СЗО има повече от 4000 химикала в тютюневия дим, от които за 250 е известно, че са вредни, а за 50 - че причиняват рак. От СЗО посочват, че при възрастни хора вторичният дим причинява сериозни сърдечно-съдови и респираторни заболявания, включително коронарна болест на сърцето и рак на белите дробове; при кърмачетата може да причини внезапна смърт; при бременните жени води до ниско тегло при раждане.

СЗО обръща внимание на това, че пушачите се нуждаят от помощ, за да се откажат. Както и че проучванията показват, че малко хора разбират специфичните рискове за здравето от употребата на тютюн. Повечето от пушачите, които са наясно с опасностите от тютюна искали да се откажат, като от СЗО обясняват, че консултирането и медикаментите могат повече от два пъти да удвоят шанса да успеят.

Според СЗО графичните предупреждения могат да убедят пушачите да защитават здравето на непушачите, като пушат по-малко вътре в дома и избягват пушенето в близост до деца. Отбелязват, че забраните за реклама, промоция и спонсорство на тютюн могат да намалят употребата му, данъците са най-рентабилният начин за намаляване на консумацията на тютюн, а незаконната търговия с тютюневи изделия трябва да бъде спряна.

У нас този ден ще бъде отбелязан с редица прояви. Пред Народния театър „Иван Вазов” в специален информационен център експерти на българския офис на СЗО съвместно с Министерство на здравеопазването ще правят консултации и ще измерват безплатно белодробните показатели на пушачи и непушачи. В цялата страна в регионалните здравни инспекции също има инициативи за борба с тютюнопушенето, насочени към популяризиране на кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето, запознаване с безплатната онлайн платформа iCoach и превантивни дейности за отказване от тютюнопушенето като фотоконкурси, изложби и др.

От МЗ напомнят, че пушачите могат целогодишно да се консултират безплатно как да откажат тютюнопушенето. Това може да стане в 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето (ККОТ) в здравните инспекции. Информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

СЗО пък приканва държавите да ускорят контрола върху тютюна и да поставят действията по контрола над него като основен приоритет в националните и регионалните си планове и стратегии, за да бъде предпазено общественото здраве от вредите, свързани с употребата на тютюн.

По повод кампанията от СЗО се стремят с различни информационни материали да повишат информираността сред хората. На този линк можете да намерите достъпни материали за кампанията – постери, банери, инфографики, брошури, видео клипове: http://www.who.int/campaigns/no-tobacco-day/2017/en/
Сдружение „България без дим” също споделя материали и ресурси с посланието „Нека има повече банери „без дим” в интернет, отколкото билбордове на цигари из улиците!”. Те са достъпни на този линк: http://reklama.bezdim.org/#7
вторник 23 май 2017 - 23:53:16
24 май е един от най-големите български празници. Ден, в който се гордеем с българската писменост, просвета и култура. Припомняме си святото дело на светите първоапостоли и първоучители св. св. Кирил и Методий. Благодарни и горди сме, защото със създаването на славянобългарската писменост и нейното утвърждаване в България се разкрива пътят към Златния век, полагат се основите на славянската цивилизация и се прогласява пред цяла Европа правото на всички народи да имат самобитна култура, като използват своя роден език.

Превеждането на Библията на роден език било едно от най-големите събития в духовния живот на всички европейски народи. Знаем, че просветените българи разполагали с превод на Библията още през IX-X век, докато на немски е преведена в края на XIII, на френски – в първата половина на XVI, на английски и чешки – през XIV, на италиански – едва през XVIII век. Това и не само то, е повод да възкликне прочутият приятел на България Дмитрий Лихачов: „България толкова време е била под чуждо робство – и османско, и византийско-гръцко, а така добре е запазила славянското богатство. … Езикът, фолклорът, литературата, книжнината църквата – тези явления на културата са обединявали повече народа, отколкото войската, отколкото държавните граници, които общо-взето са били слаби … И ако в България не винаги е имало държава външна, то винаги е имало държава вътрешна – съществувала е държава на духа. Държава на духа!”

Нека днес по-често се обръщаме към духовните начала на нашия народ, към културата и просветата, да се гордеем се с културното си наследство. Нека не сме нихилисти, а отстояваме идеалът от Златния век на България. Нека всеки един от нас всекидневно допринася за това България да бъде държава на духа.

Честит празник!

Екипът на e-Club Pharmacist​
Отиди на страница  1 2 3 4 5 ... 297 298 299

Категории новини