ИМАТЕ ДУМАТА - РФК СТАРА ЗАГОРА


от Маг. фарм. Ивана Ангелова Разпечатай Публикация {PDF=Създаване на pdf файл за Публикация^plugin:content.33}
в Списание "СТИНГ"
Коментари: 0

Стара Загора е град, който става все no-хубав през последните години. Аптеките ни също са красиви, модерни и просторни. И са много (както навсякъде), но пък продължават да се множат. Те са такива, каквито ги виждате в момента, защото фармацевтите инвестират печалбите си: в оборудване, асортимент, квалификация. Особено ме радва, че най-хубавите аптеки са на млади колеги, които са избрали сами да се реализират, вместо да продават дипломите си на съмнителни вериги. За какво е болката на фармацевтична колегия - Стара Загора и региона? Същата, както на всички български фармацевти! Хуманната ни професия се превърна в пазарене за цени, неграмотни хора напират да аптекаруват, мислейки, че при нас лесно се печели. Как да обясним на всеки кандидат за аптека (без образование), че фармацията не е само продаване на лекарства? Че клиенти в аптеката не бива да се печелят с унизителни пазарлъци за цената на лекарствата, а с компетентност, знания и професионализъм. На пациента няма да му мине през ум да поиска намаление за цената на услугата при лекар или стоматолог, а в аптеката от вратата пита „Колко струва при вас?" фармацевтът продава здравни грижи, а не стоки с намаление! Дадохме възможност на всеки да мисли, че няма по-печеливш обект от аптеката щом можем да си позволим да сваляме цени до безкрай, да си плащаме наемите, заплати на персонала и разходите, че да остава и за нас! Имаме си и складове, които продават на складови цени на граждани и така конкурират аптеките - своите клиенти!
Ще бъде силно преувеличено да кажа: Колегията ни е сплотена и решава проблемите си, като ги обсъжда заедно. Но както във всеки по-голям град, трудно е да се обединят колегите зад една политика на поведение. Все пак, мога да кажа със сигурност: почти всички осъзнават, че имаме обща цел и интереси. Сега сме много по-обединени, отколкото преди 10 години. Години наред атакувахме колеги, които разчитат да привлекат пациентите си с отстъпки и ниски цени. Не се справихме. Напротив, дори и най-ревностните защитници на фиксираните цени тръгнахме по този път, за да си задържим пациентите. Но да се работи така, освен, че е трудно, е и унизително. Сега, при наличие на аптеки, които продават на и под складови цени лекарствата, няма как да укорим колеги, които правят грандиозни отстъпки, за да оцелеят. Вярно е, много са аптеките, както навсякъде в страната. Наистина една част трябва да се закрият, но не бива да се допусне това да са законните аптеки на магистър-фармацевти. Нека бъдат закрити аптеки, които съществуват в разрез или на ръба на закона. Всъщност, аз си мисля, че така и ще стане. Не е възможно невежите да надделеят над професионалистите.
Друг сериозен проблем, особено на територията на по-малките градове или по-отдалечените от контролен орган, като Казанлък и Чирпан е, че работят дрогерии с пълна номенклатура на лекарствата -значи търговците на едро за лекарства не им отказват да доставят пълната номенклатура? В доста аптеки работят медицински сестри, които отпускат и лекарствени средства по здравна каса, макар аптеката да няма договор с РЗОК. Рецептите очевидно се отчитат през друга аптека. Цели села в „края на окръга" си „изпълняват" рецептите в определени аптеки в града, без пациентите да знаят местоположението на тези аптеки! За съжаление, това не може да става без знанието и съучастието на колеги.
Съюзът на фармацевтите се бори за въвеждане на фиксирани цени на медикаментите. Всички ние смятаме, че това до голяма степен ще редуцира „аптечния туризъм" и за наше изумление в момента в една евтинка аптека в Стара Загора колегите ни са започнали подписка срещу това „беззаконие" - въвеждане на фиксирани цени! На кого да се сърдим? Тук е мястото да отговорим как сме допуснали като съсловие тази инвазия в работата ни, какво правим, за да се защитим. Не съм съгласна, че нищо не се прави - напротив, навсякъде, на всички нива се работи за изясняване на позицията ни в обществото: в парламент, министерство, медии, на местна почва. В Стара Загора все се срещаме с депутати и обясняваме, и получаваме разбиране! Сега чакаме резултатите.
Е, опонентите ни не стоят със скръстени ръце. И те работят за своята позиция. При това, доста активно работят. Адвокатите им са с ранг на зам.-министър. Но нали ние сме правилната страна, няма как да не успеем. Макар, че през всички тези години си повтарях, че трябва да правим всичко както е законно, честно и почтено и нека по-добрият победи! Кой победи? Кой е по-добър?
Какво е становището ни по отношение на предвижданите промени в ЗЛАХМ: промените, които се правят са инспирирани от интересите на веригите аптеки на съществуващите вертикални структури във фармацевтичния сектор. Промените в тази глава не се налагат по повод определени изисквания на ЕС. Желанието е да се използва удобният момент за узаконяване на съществуващите незаконни вериги от аптеки, повишаване на пазарната им цена и привличане на чужди инвеститори. Предлаганата промяна на модела от професионалния към либерално-пазарен режим на лицензиране на аптеките ще има тежки последствия за фармацевтичната практика, пациентите и обществото, фармацевтите желаят отделен закон за аптеките, който да регламентира и актуализира всички правила за работа в аптека. Но това не бива да става набързо, променяйки само някои членове, които интересуват определени субекти на пазара и разбърквайки още повече и без това сложната схема на аптечния пазар. Тази промяна се нуждае от широко обсъждане, тъй като на тъмно буди съмнения. Същевременно задължение на държавата е да се грижи за спазване на законите и да гарантира равнопоставен достъп на своите граждани до лекарствени продукти. Интересите на едрите производители и търговци не могат да бъдат причина за изменение развитието в аптечната система, както е предложено в проекта на работната група. Предложените промени няма да предизвикат по-добро обслужване на населението, нито откриване на аптеки в отдалечени райони, от който хронично болните пътуват десетки километри, за да получат своите лекарства. Няма да доведат до намаляване струпването на аптеки в центровете на големите градове за сметка на периферията. Няма да доведат до по - високо ниво на обслужване в аптеките, до повишаване мотивацията на магистър фармацевтите към постоянно професионално усъвършенстване, каквито са изискванията на фармацевтичната група към ЕС. Никъде в света не е така - мастодонти от производител, търговци на едро и вериги от аптеки!
Какво става със закона за съсловната организация - не проумявам защо се бави и проточва във времето? Чувствам се много неудобно, като разгърнах архива на РФК - Стара Загора тези дни и установих, че от 2002 г. насам непрекъснато всичките ми писма до колегите започват с „Всеки момент ще бъде приет ЗСО". И така 4 години съм писала въодушевени послания без покритие! Но искрено вярвайки, че това ще се случи всеки момент. Е, как да не повярваш, че този Закон би попречил на някого и затова се изтиква на заден план от законодателите ни. След толкова уверения от страна на депутатите ни! Без Закон за съсловната организация на магистър-фармацевтите обаче, няма как да убедим обществото ни кой от многото „Съюзи на фармацевтите" е най-широко представен, най-„истински". Кой иска фиксирани цени и кой ги намира за беззаконие?
Съсловието ни се състои от отговорни и високо морални хора, които знаят как да отстояват позициите си. Нужни са ни още малко усилия и увереност в собствените ни възможности. Вярно, имали сме лоши периоди, но състоянието на СФБ в момента показва, че сме способни, ако се обединим, да вършим чудеса.
Едно такова чудо са Дните на фармацията. Няма друго съсловие, което да се събира веднъж годишно на такъв мащабен форум, с такава голяма представителност. Ние очакваме с нетърпение Дните във Варна през м. юни.

12.05.2006 г.
Магистър фармацевт Ивана Ангелова
Председател на РФК-Стара Загора

Списание №29 Май 2006


Трябва да се логнете за да пуснете коментар на този сайт - ако не сте регистриран потребител кликнете тук за регистрация