четвъртък 17 юли 2014 - 09:20:46
В края на август изтича срокът за презаверка на рецептурните книжки

Стотици хиляди може да останат без лекарствата си по здравна каса след малко повече от месец. В края на август изтича срокът за презаверка на рецептурните книжки. След това пациенти ще бъдат връщани от аптеките, докато не изпълнят новото изискване.

Това се налага, заради влезлите в сила европейски правила, които промениха кодовете на заболяванията. Именно с тези кодове заболяванията се вписват в рецептурните книжки. Затова е нужно и да се презаверят.

Малко над 2 милиона и 300 хиляди души взимат лекарствата си чрез такива книжки. Някои от тях вече са ги презаверили, на други им предстои.

Гинка Георгиева е с високо кръвно. Пие лекарства, които частично се поемат от здравната каса. Личният й лекар е вписал новият код на заболяването й в рецептурната книжка, но жената така и не разбрала, че трябва да презавери книжката. Фармацевтът в аптеката, в която Гинка ходи, разказва, че масово пациентите не знаят.

Столичните фармацевти са изработили специални брошури, които раздават на пациентите. В тях кратко и ясно е описано всичко. Изброени са и 14-те заболявания, които не са със сменени кодове, т.е. не е нужно пациентите с тези диагнози да правят презаверка. Сред тях са множествената склероза и болест на Паркинсон.

От 1 септември аптеките ще имат достъп до информацията на касата. Така ще могат и онлайн да проверяват има ли презаверка. Изключение се прави за пациентите, които получават лекарствата си чрез протокол. Те ще им се отпускат от аптеките докато изтече срокът на протокола. И чак след това ще е нужна презаверка.

За да сте сигурни трябва ли и докога да презаверите рецептурната си книжка, за да не останете без лекарства, попитайте личния си лекар или фармацевта в най-близката аптека.


btvnews.bg

Коментари

Стотици хиляди може да останат без лекарства peter 20 юли : 22:36 Отговори на това
Коментари: 175

Регистриран на: 24 фев : 21:44
Пак поредната административна простотия на касата!
Трябва да се логнете за да пуснете коментар на този сайт - ако не сте регистриран потребител кликнете тук за регистрация