Последни форум постове

  Тема Автор Преглеждания Отговори Последен отговор
Теми: 1182 | Отговори: 50404 | Преглеждания: 4062605
Важна тема Информационен сайт с фармацевтична насоченост (СПРАВОЧНИЦИ И ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ) Apteka Info 995 17 Apteka Info
вт 16.09.2014, 14:13 
Няма нови съобщения демо версия (АПТЕЧЕН СОФТУЕР) vpd 89 0 -
 
Няма нови съобщения в Популярни теми Трудова борса (ОБЩИ ВЪПРОСИ) Албена Д 43032 413 k.bachovska
нд 31.08.2014, 18:47 
PrintIdea.BG - Създай фото книга онлайн

Указание за прилагане разпоредбите на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти (обн., ДВ, бр. 68 от 15 август

четвъртък 21.08.2014
От аdmin
НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА

ДО
ДИРЕКТОРА НА
РЗОК………………………..


ОТНОСНО: Указание за прилагане разпоредбите на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти (обн., ДВ, бр. 68 от 15 август 2014г.)

УВАЖАЕМИ Г-Н/Г-ЖО ДИРЕКТОР,

На 15 август 2014 г. в ДВ бр. 68 е обнародвана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. /Наредбата/ Съгласно § 15 от Заключителните разпоредби наредбата влиза в сила от деня на обнародването й.

С посочената Наредба са направени изменения в образците на следните документи:
1. „ Рецептурна бланка МЗ-НЗОК № 5 “ - приложение №6 към чл.24, ал.1;
2. „ Рецептурна бланка МЗ-НЗОК №5А“ - приложение №7 към чл.24, ал.1;
3. „ Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК “ – приложение №8 към чл.24,ал.1;
4. „ Решение на онкологичния комитет по химиотерапия“ - приложение №8б към чл. 30г, ал.3 /до сега действащия протокол/.

Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти е публикувана и на интернет страницата на НЗОК – „Лекарства“/“Нормативна база“. Публикувани са и образците на променените документи.

С цел изпълнение разпоредбите и сроковете на Наредбата, Ви информираме:

1. Промени в софтуерните програми, отпечатващи цитираните документи, следва да бъдат реализирани в срок до 31.08.2014 г.

2. Фабрично отпечатаните рецептурни бланки могат да се използват до изчерпване на наличните количества.
Издадените рецептурни бланки (в стария формат) могат да се приемат и отчитат от аптеките до изтичане техния срок на валидност. В този случай маг. фармацевтът следва да вписва на ръка „УИН на отпускащия магистър фармацевт“ на основание § 3 от Наредбата.

3. Всички издадени от експертните комисии на съответните болнични лечебни заведения „Протоколи за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК“ /по стария образец/ до 30 септември 2014г. следва да се заверяват от РЗОК.
При отпускане на лекарства по протоколи, издадени по стария образец, маг. фармацевтът следва да вписва на ръка „УИН на отпускащия магистър фармацевт“.

4. Болничните лечебни заведения, издаващи протоколи за лекарства за злокачествени заболявания, заплащани от НЗОК извън стойността на клиничната пътека, следва да бъдат спешно уведомени за въвеждането и влизането в сила на новия образец - „ Решение на онкологичния комитет по химиотерапия“ .

Указанието следва да бъде доведено до знанието на договорните партньори на НЗОК – изпълнители на извънболнична и болнична медицинска помощ и аптеки за сведение и изпълнение.

УПРАВИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА:

Д-Р РУМЯНА ТОДОРОВА
   изглед за печат

Стотици хиляди може да останат без лекарства

четвъртък 17.07.2014
От veskoto
В края на август изтича срокът за презаверка на рецептурните книжкиСтотици хиляди може да останат без лекарствата си по здравна каса след малко повече от месец. В края на август изтича срокът за презаверка на рецептурните книжки. След това пациенти ще бъдат връщани от аптеките, докато не изпълнят новото изискване.

Това се налага, заради влезлите в сила европейски правила, които промениха кодовете на заболяванията. Именно с тези кодове заболяванията се вписват в рецептурните книжки. Затова е нужно и да се презаверят.

Малко над 2 милиона и 300 хиляди души взимат лекарствата си чрез такива книжки. Някои от тях вече са ги презаверили, на други им предстои.

Гинка Георгиева е с високо кръвно. Пие лекарства, които частично се поемат от здравната каса. Личният й лекар е вписал новият код на заболяването й в рецептурната книжка, но жената така и не разбрала, че трябва да презавери книжката. Фармацевтът в аптеката, в която Гинка ходи, разказва, че масово пациентите не знаят.

Столичните фармацевти са изработили специални брошури, които раздават на пациентите. В тях кратко и ясно е описано всичко. Изброени са и 14-те заболявания, които не са със сменени кодове, т.е. не е нужно пациентите с тези диагнози да правят презаверка. Сред тях са множествената склероза и болест на Паркинсон.

От 1 септември аптеките ще имат достъп до информацията на касата. Така ще могат и онлайн да проверяват има ли презаверка. Изключение се прави за пациентите, които получават лекарствата си чрез протокол. Те ще им се отпускат от аптеките докато изтече срокът на протокола. И чак след това ще е нужна презаверка.

За да сте сигурни трябва ли и докога да презаверите рецептурната си книжка, за да не останете без лекарства, попитайте личния си лекар или фармацевта в най-близката аптека.


btvnews.bg
Прочети/Напиши коментар: 1    изглед за печат

Доц. Асена Стоименова е новият директор на ИАЛ

вторник 15.07.2014
От XuTkO
Доц. Асена Стоименова е новият директор на ИАЛ
15.7.2014 г., zdrave.net

Доц. Асена Стоименова е новият директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. До миналата седмица тя беше член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Доц. Стоименова замени на поста директор на агенцията доц. Кирил Ненов, който оглави ИАЛ през ноември 2013 г.

Доц. Стоименова е завършила фармация в Медицински университет – София. Има специалност по мениджмънт от Техническия университет и специалност по организация и икономика на аптечната и дистрибуторска практика от МУ. През 2007 г. защитава докторат на тема „Проучване на основните промени в лекарствената регулация на България и влиянието им върху достъпа и разпространението на лекарства”. Специализирала е в Brookwood International Academy of Healthcare Research. Доц. Стоименова е одитор по системи за управление на качеството в областта на фармацията и в периода 2007-2010 г. е била председател на Комисията по качество на Българския фармацевтичен съюз. От края на 2008 г. е преподавател в Катедрата по организация на икономиката на фармацията в Медицинския университет в София.
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

7 юли е Ден на шоколада

понеделник 07.07.2014
От аdmin
На 7 юли ежегодно отбелязваме Международния ден на шоколада. В своята дълга история сладкото изкушение се превърна в една от най-популярните храни в света. Всъщност той е нещо много повече от храна, а именно подарък за всевъзможни случаи, произведение на изкуството и най-важното – източник на добро настроение.

Шоколадът за пръв път пристига от Америка в Испания през 1550 г. на 7 юли и тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.

Първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото са ацтеките - наричали го "храна на боговете". Според легендата, те отглеждали какаовото дърво и то било свещено за тях, защото се считало за подарък от бог Куатцекоатл. Зърната получени от неговия плод били ползвани и за платежно средство. От тях се приготвяло местно люто питие с много подправки, по вкус далеч по-различно от днешното какао

Първоначално, какаовите напитки се консумирали "горчиви". Когато испанските конквистадори превзели Мексико, намерили в съкровищните камери на Монтесума II - последният ацтекски владетел, над 25 хил. стотници какао. Те ги заграбили и част от тях пренесли в Европа.

Продуктът, макар и непознат, се търгувал много скъпо и се заплащал в злато. Има исторически свидетелства, че цената на един роб "можела да достигне до 100 какаови зърна".

Първото шоколадово блокче е направено от едва през 1842 г. от Джон Кадбъри - на когото му хрумнало да направи твърд шоколад, едва по-късно в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, днес познат като млечен шоколад. Популярната поговорка "Една ябълка на ден държи доктора настрана" спокойно може да бъде перифразирана по следния начин: "Малко шоколад всеки ден държи кардиолога настрана".

Немски учени неотдавна установиха, че всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Най-полезна е тъмната разновидност на сладкото изкушение.

Австралийски учени пък потвърдиха ползата от шоколада срещу високо кръвно налягане. Направеният от тях анализ на 15 изследвания е показал, че едно парче на ден има същия ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки, допълва БТА. Шоколадът, и особено тъмният, съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета шоколад в живота си. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в уста.

Ето и още няколко любопитни факта за шоколада:

- Хенри Нестле от Швейцария пръв създава млечния шоколад, като прибавя кондензирано мляко към сместа, от която се оформят шоколадовите блокчета.

- Думата “шоколад” идва от езика на ацтеките – “какахуатъл” или “ксоколатъл” означава “горчива вода”. Ценните какаови зърна са били използвани като парични единици и средство за изчисление от културите на маите и ацтеките.

- Маите и ацтеките вярвали, че какаовите зърна идват от Рая и носят мъдрост и сила на онзи, който ги консумира.

- През 1900 година кралица Виктория изпраща специално приготвени шоколади на войниците, сражаващи се в Бурските войни, като новогодишни поздравления.

- Какаовите дървета имат нужда от топъл и влажен климат и са широко разпространени в Западна Африка – Гана, Бряг на слоновата кост и Нигерия. Научното наименования на какаовото дърво е “Theobroma cacao”. Това на гръцки означава “Храна за боговете”.

- Най-големият шоколад, приготвен някога, тежи 2500 килограма и е бил направен в Италия през 2000 година.

- Наполеон винаги е носел шоколад със себе си по време на военните си кампании и всеки път, когато се е нуждаел от бърз източник на енергия, си е похапвал от лакомството.

- Шоколадов сироп е използван вместо кръв в знаменитата сцена под душа във филма на Алфред Хичкок “Психо” – 45-секундна сцена, за чието заснемане са били необходими седем дни.
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

РУМЕН ПЕТКОВ СЪСЕЧЕ ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ: КМЕТ ОТ АБВ? АБСУРД! СТАНИШЕВ ГО ПОДКРЕПИ НА ПРЕДИШНИТЕ ИЗБОРИ И ТОВА БЕ ТЕЖЪК УДАР ВЪРХУ ЛЯВАТА ИДЕЯ!

четвъртък 19.06.2014
От аdmin
Публикувано на 18.06.2014 / 12:58 ч. от afera

РУМЕН ПЕТКОВ СЪСЕЧЕ ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ: КМЕТ ОТ АБВ? АБСУРД! СТАНИШЕВ ГО ПОДКРЕПИ НА ПРЕДИШНИТЕ ИЗБОРИ И ТОВА БЕ ТЕЖЪК УДАР ВЪРХУ ЛЯВАТА ИДЕЯ!
След като АФЕРА публикува, че Веселин Марешки ще се кандидатира за кмет на Варна на предстоящите местни идната година, като за тази информация се позовахме на знакови източници, пред които самият Марешки се е хвалел, че този път ще излезе от АБВ за кмет на Варна, специално за АФЕРА Румен Петков заяви:

„Това е абсурд! Още когато БСП го подкрепи във Варна, това беше тежък удар по моралните ценности на лявата идея и това беше лично решение на Станишев, което показа, че за него няма хигиена в политиката. Марешки за АБВ е абсурд, защото спазването на морала в политиката при нас е първостепенна задача.”.


Afera.bg
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат
Отиди на страница  1 2 3 ... 276 277 278

Категории новини