Последни форум постове

  Тема Автор Преглеждания Отговори Последен отговор
Теми: 1185 | Отговори: 50444 | Преглеждания: 4335615
Важна тема Информационен сайт с фармацевтична насоченост (СПРАВОЧНИЦИ И ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ) Apteka Info 3182 39 Apteka Info
чт 11.06.2015, 12:03 
Няма нови съобщения ПРОДАЖБА, ПОМЕЩЕНИЕ В ГЕО МИЛЕВ (ОБЩИ ВЪПРОСИ) Ivan Dimitrov 761 2 iwonow
сб 06.06.2015, 00:08 
Няма нови съобщения Алтернативни лекарства! (НА ЛАФЧЕ :)) Свилен 665 1 benalgin
пт 30.01.2015, 18:09 
PrintIdea.BG - Създай фото книга онлайн

Веригите мачкат малките аптеки

вторник 01.09.2015
Банкеръ Weekly
Управление и бизнес
Веригите мачкат малките аптеки

Автор: Калоян Атанасов
петък, 14. август 2015 - 19:23

Аптечки срещу големи вериги, магистър-фармацевти срещу здравни търговци. Войната за надмощие в аптечния бизнес става все по-ожесточена заради огромния финансов залог. По данни на анализаторската компания IMS Health близо 2.3 млрд. лв. са лекарствата, продадени през аптеките само през миналата година. Въпреки това от положението са доволни само големите, докато малките са принудени да бъдат много гъвкави и комбинативни, за да оцелеят. В страната работят над 3600 аптеки, само че много от тях нямат достатъчно клиенти, тъй като са буквално "задушени" от "верижната реакция". У нас на обект се падат средно 1982 души срещу 3600 за Евросъюза. Наистина аптеките правят обороти между 35 000 и 625 000 лв. годишно, но над две трети от парите минават през веригите, докато за самостоятелните играчи мотото е - "каквото остане". Като в много други сектори от икономиката пазарът се концентрира, защото по-големите структури действат по-оптимално, получават по-големи отстъпки от дистрибуторите, а някои са "затворили кръга" със собствени мрежи за производство и разпространение на медикаменти.

Прочети още ...
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

Световната банка препоръча България да намали ДДС за лекарствата

понеделник 24.08.2015
Пациентите плащат от джоба си 80% от разодите за медикаменти
segabg
24 Август 2015


ДДС върху лекарствата в България е твърде висок и трябва да се намали. Това е една от препоръките на Световната банка в доклад с насоки за реформиране на сектора на лекарствените продукти у нас. Документът е част от споразумението между банката и страната ни за предоставяне на консултантски услуги. Другите изводи са, че пациентите плащат прекалено много от джоба си за медикаменти, а системата за включване и плащане на лекарства от здравната каса не е ефективна.

"При ставка 20% ДДС върху лекарствата е твърде висок. България е сред малкото държави - членки на ЕС, които не прилагат диференцирана ставка", пише в доклада на банката. Там се припомня, че у нас ДДС е по-нисък единствено за туризма - 9%, но дори и това е "съществено по-високо в сравнение със ставката, прилагана за лекарства в някои страни. В Обединеното кралство, Ирландия и Малта няма ДДС за лекарства, а в Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Литва и Унгария ставката е 5% или по-малко. "Следва да се обмисли намаляване на ДДС до сходно равнище с други страни от Централна и Източна Европа", препоръчват експертите. Високият данък има по-сериозна тежест върху по-бедните, а и голяма част от лично плащаните здравни разходи у нас са за лекарства, мотивират се те.

Прочети още ...
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

GlaxoSmithKline с обвинения за корупция в Румъния

понеделник 03.08.2015
GlaxoSmithKline с обвинения за корупция в Румъния

-линк-

30/07/2015 zdrave.net
Фармацевтичната компания GlaxoSmithKline, която бе глобена с рекордните 3 млрд. юана (483 млн. долара) за корупция в Китай миналата година и проверява възможни нарушения на персонала си в други страни, е изправена пред нови обвинения в подкупи в Румъния, предаде Ройтерс.

GSK потвърди, че разглежда обвиненията в неправомерни плащания, за които е получен сигнал по имейл до висшето ръководство на компанията в понеделник.


Прочети още ...
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

14 годишно момиче почина, според близките - заради ваксина - Новините на Нова (08.07.2015)

сряда 15.07.2015
В Италия, българче почина броени дни, преди да навърши 15 години. Здравословното състояние на Лили се влошило, месец след ваксинация срещу рак на маточната шийка. Близките са убедени, че има връзка между двете събития - какво обаче казват лекарите?

Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

Ово йе реформа! Нов скандал: Москов протеже на фармацевтични компании, ще лапа комисионни за милиони?!

петък 29.05.2015
Ово йе реформа! Нов скандал: Москов протеже на фармацевтични компании, ще лапа комисионни за милиони?!
BNews.bg четвъртък, 28 май 2015 г. 13:37 ч. -линк-

Здравният министър Петър Москов направи пореден зулум в здравеопазването.

Болниците вече няма да закупуват сами лекарствата и медицинските изделия, а това ще прави самият Москов. Грандиозен скандал!

След сливането на болници, сега Москов си разпростира пипалата, за да завладее корупционната схема по закупуване на медикаменти и медицински изделия. Министърът на здравеопазването еднолично ще определя фирми за доставката на лекарствата, като част от „реформите“ в системата на здравеопазването. Решение за овластяването на Москов е взето от Министерски съвет вчера.


Прочети още ...
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат
Отиди на страница  1 2 3 ... 281 282 283

Категории новини