Последни форум постове

  Тема Автор Преглеждания Отговори Последен отговор
Теми: 1185 | Отговори: 50451 | Преглеждания: 4539849
Няма нови съобщения Не са ми приятни срещите с тайни клиенти! (ОБЩИ ВЪПРОСИ) ivarbanov 1699 4 аdmin
вт 24.11.2015, 20:41 
Няма нови съобщения Продавам лекарства от затваряща се аптека (ОБЩИ ВЪПРОСИ) Apteka66 1906 3 аdmin
вт 24.11.2015, 20:39 
Няма нови съобщения медицинско оборудване (ОБЩИ ВЪПРОСИ) Юстина 986 5 salvia
чт 12.11.2015, 16:24 
PrintIdea.BG - Създай фото книга онлайн

Българската фармацевтична студентска асоциация е с ново ръководство

вторник 24.05.2016
Източник: Фармклуб.инфо

Българската фармацевтична студентска асоциация е с ново ръководство

Българската фармацевтична студентска асоциация е с нов управителен съвет за мандат 2016/2017. Това стана ясно на 17 май във Фармацевтичния факултет на Медицински университет – София на Общо събрание на организацията. За председател на асоциацията бе избрана Антоанета Балканска. Другият кандидат за позицията бе Вергиния Лазарова, която до този момент е била касиер на организацията. 30 студенти гласуваха за Балканска, 19 - за Лазарова и имаше два невалидни вота. Сред акцентите в представянето на новата председателка бе засилването на международната дейност и по-конкретно с Европейската фармацевтична студентска асоциация (EPSA), както и повече съвместна работа с фармацевтичните студентски асоциации в Пловдив и Варна.
Зам.-председател вече е Ирина Георгиева, която досега бе координатор за здравните кампании. Секретар на БФСА в този мандат е Мария Динева, касиер – Йоана Владимирова, отговорник връзки с обществеността – Вася Влаина. Координатори в разширения управителен съвет са Светослава Иванова (лекции и обучения, която за втора поредна година заема тази позиция), Тихомира Николова (национални обмени и международни проекти), Катерина Славова (здравни кампании), Веселка Иванова (IT), Магдалена Желязкова (научна дейност).
Освен избора на нов управителен съвет на събранието бе приет отчета на ръководството за 2015/2016 година. Управителният съвет на асоциацията се избира за една година. Събранието се водеше от досегашния председател на асоциацията Деница Добрева, която представи дейността през изминалата година. Впечатление правеха множеството кампании и инициативи, които са проведени. Сред тях се открояваха Академия на успеха, международни обмени със студенти, здравни кампании, насочени с цел превенция към цялото обществото и други.

На събранието присъстваха и магистър-фармацевти, които са представители на Българския фармацевтичен съюз – Тодор Найденов, зам.-председател на УС на БФС, Антон Вълев, член на контролната комисия на БФС и председател на Националната аптечна камара, Стефан Балкански, член на УС на БФС. Те отправиха критики, напътствия и съвети към асоциацията.

Магистър-фармацевт Тодор Найденов порица студентите за работата им с определени компании, отправи критики към ръководството, даде препоръки и ги посъветва да обръщат повече внимание на партньорските организации.

Магистър-фармацевт Антон Вълев ги поздрави, сподели очаквания за по-сериозно сътрудничество с други студентски асоциации и с малките компании. Той ги прикани и да се обърнат към политиката, като например да влязат в парламента и по този начин фармацевтите да имат свои представители в законодателния орган.

Магистър-фармацевт Стефан Балкански също отправи критики към досегашното ръководство. А новата председателкана асоциацията Антоанета Балканска не скри гордостта си, че не е единственият фармацевт в семейството си, тъй като е негова сестра. А самият той сподели, че е съосновател на Асоциацията.
Магистър-фармацевт Венелин Сапунаров, председател на РФК София-столична, също присъства на събранието по покана на студентите, тъй като е почетен член на БФСА. Той поздрави младежите за активностите, енергията и ентусиазма, с които работят. В изказването си той ги насърчи да продължават в същия дух. След събранието пък коментира: „Студентската асоциация трябва да отстоява своята независимост. Също така би било добре при провеждането на общите събрания на БФСА да няма намеса и изказвания на магистър-фармацевт , които вече не са студенти и могат да повлияят на избора на студентите“. По думите му също така това проточва допълнително събранието, което продължи повече от пет часа (това включва и отлагането с един час, поради липса на кворум).
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

"За" и "против" идеята за мораториум върху разкриване на допълнителни аптеки в едно населено място

четвъртък 05.05.2016

Да се въведе едногодишен мораториум върху разкриване на аптеки в населените места, където вече има разкрити. Това ще предложи Българският фармацевтичен съюз /БФС/, когато се извършват промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
Над 1.5 милиона граждани всеки месец закупуват лекарства по здравна каса и затова аптечната дейност, която е небалансирана като разпределение в страната, трябва да се стимулира, посочи в интервю за предаването "Хоризонт до обед"проф.Илко Гетов - председателят на Българския фармацевтичен съюз:

Общината отдава едно помещение без наем и при облекчени условия, извършва ремонт на това помещение, така че то да отговаря на изискванията за аптека или поема транспорта на фармацевт от големия град , от по-малкия град. Пример да дам с двата лева, които касата плаща за напълно безплатните лекарства. За да получиш тези продукти, за да ги съхраняваш, за да ги отпуснеш в аптеката се получават два лева и върху тези два лева се дължи Данък добавена стойност. Това не е ли социална функция.

Няма пряка връзка между налагането на мораториум върху разкриването на аптеки там където има и създаването на условия да се разкрият такива в слабонаселените места, което е идея на фармацевтичния съюз , заяви Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки:

Този, който иска да отвори аптека, той не я отваря самоцелно. Не отваря, за да губи. Спирането на отварянето на аптеки в по-големите населени места няма да рефлектира по никакъв начин върху отварянето на такива в малките. Това е изключително негативна идея и обслужва единствено интересите на тези, които се страхуват от конкуренцията. Това са тези, които не отварят аптеки в момента.

Според Николай Костов аптека може да се разкрие в район от поне 500 души население. Проф. Илко Гетов е на мнение, че може да се въведе изискване поне за една година, този който иска да разкрие аптека, да го направи само там, където все още няма.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.

Източник: БНР
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

БЛС ОБЖАЛВА ВЪВ ВАС „СЛУЖЕБНИЯ НРД”, ПРИЕТ ОТ НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК

вторник 26.04.2016
БЛС ОБЖАЛВА ВЪВ ВАС „СЛУЖЕБНИЯ НРД”, ПРИЕТ ОТ НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Българският лекарски съюз внесе жалба във Върховния административен съд, с която иска отмяната и спирането на действието на „служебния” Национален рамков договор, приет под формата на Решение от Надзорния съвет на НЗОК на 29 март т. г. Съсловната организация излага своите аргументи за незаконосъобразност, цитирайки поредица от членове и глави от документа. „Направеното изброяване е с цел да подчертаем, че посоченият акт на НС на НЗОК цели по един несъмнен и противоправен начин да замени НРДМД. По своята същност това е изземване на правомощията на единия договорен субект, а именно БЛС, и грубо погазване на основополагащото договорно начало, изграждащо цялостната философия на ЗЗО и гарантиращо баланса на интереси в системата.” – се казва в жалбата, подписана от председателя на БЛС д-р В. Грозев.
Приложени са поредица от аргументи в подкрепа на тезата, че Надзорният съвет на касата е излязъл от законовата рамка, която му дава право да приеме отделни текстове, само в случаи, че през последната година има приети и влезли в сила нормативни актове, свързани с рамковия договор. „Акцентираме върху обстоятелството, че НС на НЗОК не разполага с правомощия за изменение на НРДМД…. Безспорно, колкото и парадоксално да звучи, е налице и едновременно нарушаване, и заобикаляне на закона” – се казва още в жалбата.
Искането на БЛС е не само за отмяна на въпросното Решение, но и за спиране на неговото действие, поради това, че действието на подзаконовия административен акт би могло да причини значителни и трудно поправими вреди за изпълнителите на медицинска помощ и на още по-силно основание за здравноосигурените лица, както и с оглед предотвратяване на осъществяването на незаконосъобразни действия, разпоредени със същия. „С изпълнение на обжалвания акт ще се причинят не само материални вреди на пациентите, които биха могли да бъдат компенсирани по някакъв начин впоследствие след отмяната на акта, но и нематериални – затруднен достъп до БЛЗ.” – завършва жалбата на БЛС. Тя е депозирана в съда още на 13 април т. г.

26.04.2016 г. ПРЕСЦЕНТЪР
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

Единна електронна търговия ще свали цените на лекарствата за болниците

понеделник 21.03.2016
Единна електронна търговия ще свали цените на лекарствата за болниците

От днес започва да функционира Единната национална платформа за търговия с лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в България. Системата значително ще намали разходите на болничните заведения за лекарства. Болниците вече няма сами да договарят с доставчиците цени за малки количества лекарства, а ще изпращат нуждите си към националната платформа. Системата ще обединява всички получени заявки за всеки отделен медикамент и ще търгува общите количества. Така поради окрупняване на обемите ще се постигне и значително по-ниска цена. В тази система ще имат възможност да участват всички лечебни заведения на територията на страната както и регистрираните доставчици.

Пресцентър МЗ

21.03.2016 г.
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

Трябва ли фармацевтите да изписват лекарства, финансирани от Касата?

четвъртък 10.03.2016
В предаването „Часът на Милен Цветков” д-р Илко Семерджиев заяви, че фармацевтите не трябва сами да взимат решение да предлагат дадено лекарство на пациентите.

Според него това няма да промени ситуацията със Здравната каса в момента.

Източник: novatv.bg
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат
Отиди на страница  1 2 3 ... 288 289 290

Категории новини