Последни форум постове

  Тема Автор Преглеждания Отговори Последен отговор
Теми: 1184 | Отговори: 50420 | Преглеждания: 4075673
Важна тема Информационен сайт с фармацевтична насоченост (СПРАВОЧНИЦИ И ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ) Apteka Info 1143 20 Apteka Info
чт 23.10.2014, 10:48 
Няма нови съобщения в Популярни теми Бисери се сипят... (НА ЛАФЧЕ :)) yaspasov 88251 1025 chesnan
ср 22.10.2014, 10:29 
Няма нови съобщения в Популярни теми ПОЗИТИВЕН РАЗДЕЛ - ВЪЗХВАЛИ, ПОХВАЛИ И ПОЗДРАВЛЕНИЯ (ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА САЙТА) MM 17237 223 chesnan
ср 22.10.2014, 10:28 
PrintIdea.BG - Създай фото книга онлайн

Лекарственият регулатор сезира прокуратурата за нарушения

понеделник 29.09.2014
От аdmin
Лекарственият регулатор сезира прокуратурата за нарушения
Под влиянието на Веселин Марешки агенцията е притискала едни участници и е толерирала други на пазара, се твърди в сигнала

29 сеп 2014, 11:46
в. Капитал

Изпълнителният директор на лекарствения регулатор – Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), е подала сигнал до прокуратурата с молба да бъдат разследвани практиките на работа във ведомството през последната година, научи "Капитал". Директорът на ИАЛ доц. Асена Стоименова потвърди, че е внесла сигнала и е уведомила президента и премиера.Прочети още ...
Прочети/Напиши коментар: 1    изглед за печат

НЗОК поиска още 100 млн. лв.

четвъртък 25.09.2014
От аdmin
НЗОК поиска още 100 млн. лв.

от Силвия Пенчева | Здравеопазване
Копирано от standartnews.com

В Касата ще бъде създадено аналитично звено

София. Надзорният съвет на НЗОК ще поиска от здравния министър да внесе в париветлството предложение за актуализация на бюджета със 100 млн. лв., съобщи председателят му и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев.
От тях 50 милиона ще отидат за болниците, 25 за лекарства за домашно лечение, 15 млн. лв ще са за онкологично лечение, а 10 – за медицински изделия. Той обясни, че парите ги има като наличност по сметките на Касата от приходи от 2013 г., но използването им задъжително трябва да бъде гласувано от Министерския съвет, а после от парламента, в случая в новия му състав след изборите.
Тези 100 млн. не засягат трансфери от централния бюджет към бюджета на НЗОК, уточни Ананиев.
„Няма в никакъв случай да лишим пациентите от оказване на медицинска помощ. Ще задълбочим и ще подобрим самата контролна дейност, която по всяка вероятност ще даде ефект върху намаляване на измамите, които се правят. Искането ще бъде внесено още днес", каза още зам.-министърът.
Заедно с това на заседанието на Здрувната каса е взето решение за нейното преструктуриране, така че да бъде създадено аналитично звено. По думите на Ананиев това е слабото място на НЗОК. Няма да бъде увеличаван броят на служителите.
Няма да има и мораториум за вкючването на нови лекарства в лекарствения списък, защото това не е работа на Здравната каса, а евентуално на парламента, стана ясно още от думите му.
Копирано от standartnews.com
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

Единадесет банки ще финансират "Хювефарма" с 275 млн. евро

четвъртък 25.09.2014
От аdmin
Единадесет банки ще финансират "Хювефарма" с 275 млн. евро
Фармацевтичната група ще заложи като обезпечения активи и цели търговски предприятия, сред които и "Биовет"
Подготвяната от месеци процедура ще даде възможност на братята Кирил (на снимката) и Георги Домусчиеви да си върнат пълния контрол над "Хювефарма"
© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Eдинадесет банки ще финансират с 275 млн. евро фармацевтичната група "Хювефарма". В консорциума на кредиторите участват както местни, така и чужди банки от Европа и САЩ (виж таблицата). Като обезпечение по заема ще бъдат учредени залози върху акции и вземания на дружествата от групата, както и върху цели търговски предприятия. Сред тях е производителят на препарати за хуманната и ветеринарна медицина "Биовет" от град Пещера. В края на октомври собствениците му ще трябва дадат одобрение за учредяване на залога, с което братята Кирил и Георги Домусчиеви ще набавят средствата, които са им необходими за изкупуване на акционерния дял от 36.6% на The Rohatyn Group в "Хювефарма".

Дълга подготовка


Прочети още ...
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

Указание за прилагане разпоредбите на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти (обн., ДВ, бр. 68 от 15 август

четвъртък 21.08.2014
От аdmin
НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА

ДО
ДИРЕКТОРА НА
РЗОК………………………..


ОТНОСНО: Указание за прилагане разпоредбите на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти (обн., ДВ, бр. 68 от 15 август 2014г.)

УВАЖАЕМИ Г-Н/Г-ЖО ДИРЕКТОР,

На 15 август 2014 г. в ДВ бр. 68 е обнародвана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. /Наредбата/ Съгласно § 15 от Заключителните разпоредби наредбата влиза в сила от деня на обнародването й.

С посочената Наредба са направени изменения в образците на следните документи:
1. „ Рецептурна бланка МЗ-НЗОК № 5 “ - приложение №6 към чл.24, ал.1;
2. „ Рецептурна бланка МЗ-НЗОК №5А“ - приложение №7 към чл.24, ал.1;
3. „ Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК “ – приложение №8 към чл.24,ал.1;
4. „ Решение на онкологичния комитет по химиотерапия“ - приложение №8б към чл. 30г, ал.3 /до сега действащия протокол/.

Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти е публикувана и на интернет страницата на НЗОК – „Лекарства“/“Нормативна база“. Публикувани са и образците на променените документи.

С цел изпълнение разпоредбите и сроковете на Наредбата, Ви информираме:

1. Промени в софтуерните програми, отпечатващи цитираните документи, следва да бъдат реализирани в срок до 31.08.2014 г.

2. Фабрично отпечатаните рецептурни бланки могат да се използват до изчерпване на наличните количества.
Издадените рецептурни бланки (в стария формат) могат да се приемат и отчитат от аптеките до изтичане техния срок на валидност. В този случай маг. фармацевтът следва да вписва на ръка „УИН на отпускащия магистър фармацевт“ на основание § 3 от Наредбата.

3. Всички издадени от експертните комисии на съответните болнични лечебни заведения „Протоколи за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК“ /по стария образец/ до 30 септември 2014г. следва да се заверяват от РЗОК.
При отпускане на лекарства по протоколи, издадени по стария образец, маг. фармацевтът следва да вписва на ръка „УИН на отпускащия магистър фармацевт“.

4. Болничните лечебни заведения, издаващи протоколи за лекарства за злокачествени заболявания, заплащани от НЗОК извън стойността на клиничната пътека, следва да бъдат спешно уведомени за въвеждането и влизането в сила на новия образец - „ Решение на онкологичния комитет по химиотерапия“ .

Указанието следва да бъде доведено до знанието на договорните партньори на НЗОК – изпълнители на извънболнична и болнична медицинска помощ и аптеки за сведение и изпълнение.

УПРАВИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА:

Д-Р РУМЯНА ТОДОРОВА
   изглед за печат

Стотици хиляди може да останат без лекарства

четвъртък 17.07.2014
От veskoto
В края на август изтича срокът за презаверка на рецептурните книжкиСтотици хиляди може да останат без лекарствата си по здравна каса след малко повече от месец. В края на август изтича срокът за презаверка на рецептурните книжки. След това пациенти ще бъдат връщани от аптеките, докато не изпълнят новото изискване.

Това се налага, заради влезлите в сила европейски правила, които промениха кодовете на заболяванията. Именно с тези кодове заболяванията се вписват в рецептурните книжки. Затова е нужно и да се презаверят.

Малко над 2 милиона и 300 хиляди души взимат лекарствата си чрез такива книжки. Някои от тях вече са ги презаверили, на други им предстои.

Гинка Георгиева е с високо кръвно. Пие лекарства, които частично се поемат от здравната каса. Личният й лекар е вписал новият код на заболяването й в рецептурната книжка, но жената така и не разбрала, че трябва да презавери книжката. Фармацевтът в аптеката, в която Гинка ходи, разказва, че масово пациентите не знаят.

Столичните фармацевти са изработили специални брошури, които раздават на пациентите. В тях кратко и ясно е описано всичко. Изброени са и 14-те заболявания, които не са със сменени кодове, т.е. не е нужно пациентите с тези диагнози да правят презаверка. Сред тях са множествената склероза и болест на Паркинсон.

От 1 септември аптеките ще имат достъп до информацията на касата. Така ще могат и онлайн да проверяват има ли презаверка. Изключение се прави за пациентите, които получават лекарствата си чрез протокол. Те ще им се отпускат от аптеките докато изтече срокът на протокола. И чак след това ще е нужна презаверка.

За да сте сигурни трябва ли и докога да презаверите рецептурната си книжка, за да не останете без лекарства, попитайте личния си лекар или фармацевта в най-близката аптека.


btvnews.bg
Прочети/Напиши коментар: 1    изглед за печат
Отиди на страница  1 2 3 ... 277 278 279

Категории новини