Последни форум постове

  Тема Автор Преглеждания Отговори Последен отговор
Теми: 1185 | Отговори: 50441 | Преглеждания: 4215581
Важна тема Информационен сайт с фармацевтична насоченост (СПРАВОЧНИЦИ И ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ) Apteka Info 2589 37 Apteka Info
пт 01.05.2015, 09:58 
Няма нови съобщения Алтернативни лекарства! (НА ЛАФЧЕ :)) Свилен 401 1 benalgin
пт 30.01.2015, 18:09 
Няма нови съобщения [анкета] КАК ВИЖДАТЕ СВОЕТО ПОЛОЖЕНИЕ КАТО АПТЕКА В НАШЕ ВРЕМЕ? (НА ЛАФЧЕ :)) Кристиан 2205 4 gorgonita
вт 28.10.2014, 09:42 
PrintIdea.BG - Създай фото книга онлайн

Внезапно почина нашият колега маг.фарм. Иван Кръстев Тодоров.

понеделник 25.05.2015
От аdmin
Уважаеми колеги,
с прискърбие Ви уведомяваме, че внезапно почина нашият колега маг.фарм. Иван Кръстев Тодоров.

На 23.05.2015г. внезапно почина маг.фарм. Иван Кръстев Тодоров род. 07.04.1969г. в гр.Монтана, работил във фармацевтична компания Софарма АД, дирекция „Маркетинг“.
Завършил Фармацевтичен Факултет гр. София през 1995 г.

Поклонението ще се състои на 26.05.2015г. от 14.30 часа в катедрален храм „Св. Неделя“.

Управителният съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична поднася своите съболезнования на роднините и близките му.

Венелин Сапунаров магистър-фармацевт
председател на Управителния съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична

Моля колегите, които имат актуална снимка на маг.фарм. Иван Кръстев Тодоров да ми я изпратят на майл.
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

GlaxoSmithKline сменя стратегията си Британската фармацевтична компания избра нов председател, който да контролира реформите.

вторник 19.05.2015
От аdmin
в.Капитал Daily, 12 май 2015 -линк-

GlaxoSmithKline сменя стратегията си Британската фармацевтична компания избра нов председател, който да контролира реформите.

Докато британците избираха нов парламент, акционерите на най-големия производител на лекарства в страната - GlaxoSmithKline (GSK), избраха за нов председател на компанията сър Филип Хамптън, пише Financial Times. Неговата роля ще е да реформира показващия влошени резултати бизнес, за което се очаква да използва успешния си опит от други компании като Royal Bank of Scotland и J Sainsbury.

През миналата година приходите на фармацевтичния гигант са били с 6%, а печалбите – с 9% по-ниски спрямо 2008 г., когато изпълнителен директор на компанията става сър Андрю Уити. През същия период акциите на GSK се представят с 80% по-лошо от фармацевтичния сектор като цяло. "Компанията се намира в свободно падане на забавен кадър", отбелязва анализаторът от Bernstein Тим Андерсън.

Национална важност

Компанията е сред най-големите във Великобритания, като само банка HSBC и петролните гиганти BP и Shell имат по-висока пазарна капитализация в индекса FTSE 100. Ако спасителната мисия на Филип Хамптън в RBS беше от критична важност за финансовата стабилност на страната, то новата му задача е също толкова важна за научния потенциал на страната, както и за пенсионните фондове, които разчитат на дивидентите от GSK, отбелязва изданието.

Първото важно решение за компанията ще е дали сегашният изпълнителен директор ще запази позицията си. Андрю Уити работи в GSK от 30 години, което го прави уважавана и популярна фигура в компанията. Личното му обаяние обаче не е помогнало да се осигури доверието на инвеститорите. Критиците му го обвиняват в неуспех да обнови портфолиото на компанията, която все още разчита основно на продажбите на стари разработки като медикамента за астма Advair.

Същевременно компанията беше замесена в корупционни скандали в Китай, които вече доведоха до глоби в размер на 300 млн. паунда. Дружеството е изправено пред риска от допълнителни наказания от регулаторите във Великобритания и САЩ. "Уити има много високи качества, но бяха направени някои сериозни грешки. Нужен е някой, готов да взема тежки решения, защото репутацията на компанията на пазара е сериозно пострадала", коментира висш мениджър от друга фармацевтична компания, пожелал анонимност.

В миналото Хамптън не се е свенил да налага драстични решения като отстраняването на изпълнителния директор на RBS Стивън Хестер през 2013 г. В първите си изявления след назначаването му за председател на GSK той изрази надежда "сър Андрю да е тук още дълго време". Това ще е трудно изпълнимо, ако резултатите на компанията не се подобрят.

Нова стратегия

През миналата седмица изпълнителният директор обеща на акционерите "фундаментална промяна" в стратегията на GSK, която ще изведе компанията на печалба през 2016 г. Текущата година обаче се очертава да бъде поредната на загуба. Новите планове разчитат на нарастващото търсене на здравни продукти от потребителите в нововъзникващи пазари като Китай и Бразилия. Насочването към тези пазари трябва да позволи на GSK да понижи зависимостта си от развития свят, където фискалните и демографските фактори ограничават печалбите.

"GSK се позиционира така, че да се облагодетелства от мощните дългосрочни тенденции в световния здравен пазар", заявява Уити и изтъква, че спадащите продажби на лекарства като Advair в САЩ са сигнализирали за нуждата от нова стратегия, която да изключва пълната зависимост от ценовите нива в развитите държави.

Плановете включват преместване на фокуса от скъпи лекарства към по-достъпни и масови медикаменти, предназначени за средната класа в развиващите се пазари. Тази логика е залегнала при миналогодишната сделка с Novartis, при която GSK замени бизнес с лекарства за рак срещу ваксини и потребителски продукти.
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

Европейска професионална карта получи магистър фармацевт доц. Асена Стоименова, дф, Изпълнителен директор на Изпълнителна Агенция по Лекарствата

вторник 31.03.2015
От veskoto
Председателя на УС на Регионална фармацевтична колегия София-столична магистър фармацевт Венелин Сапунаров лично предостави европейска професионална карта на магистър фармацевт доц. Асена Стоименова, дф, Изпълнителен директор на Изпълнителна Агенция по Лекарствата. Европейската професионална карта беше получена в офиса на колегията гр.София, ж.к. Изток , ул.А.П.Чехов.
Европейската професионална карта предоставя персонален достъп на магистър фармацевтите в България до специализирана медицинска информация, до продължаващи обучения за магистър фармацевти, инсталиране на електронен подпис и индивидуален достъп до професионалното досие на магистър фармацевта.

Full view
Full view
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

МУ-Варна дипломира първия си випуск магистър-фармацевти

вторник 24.03.2015
От аdmin
март 16, 2015 medicalnews.bg

Тази събота Медицински университет -Варна дипломира първият си випуск от магистър-фармацевти. Церемонията по връчването на дипломите на 33-мата абсолвенти се състоя в Държавна опера – Варна.

Отличник на випуска е маг. фарм. Весела Борисова, която получи парична награда от ректора на университета проф. Красимир Иванов, наградата на декана „Първенец на випуска” и парична награда от името на кмета на Варна. Българският фармацевтичен съюз отличи с награда първите трима абсолвенти по успех. Весела Борисова обяви, че ще продължи кариерното си и научно развитие като асистент в Катедра по предклинична и клинична фармакология.

Всички 33-ма млади магистър-фармацевти положиха клетвата на фармацевта, като повтаряха думите на декана на Факултета по фармация – проф. Диана Иванова.

За първи път бе връчена и специалната награда на Декана на името на „Проф. д-р Делчо Желязков“, който поставя основите на преподаването по фармакология в България. С наградата бяха отличени проф. Анелия Клисарова, ректор на университета в периода 2004-2012, доц. Д. Димитров, бивш декан на факулетета, и доц. С. Титева за принос при акредитацията на факултета.

Факултетът по фармация към Медицински университет – Варна е създаден с Решение на 40-то Народно събрание на Република България от 16 октомври 2008 г. В него се обучават над 300 студенти по фармация. През 2014г. МУ-Варна започна изграждането на модерна девететажна сграда, която ще бъде новият дом на факултета.
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

В памет на Момчил Величков Велчев

сряда 11.03.2015
От veskoto
Уважаеми колеги,
искам да изразя моите съболезнования за нашият колега магистър фармацевт Момчил Величков Велчев,
един от загиналите в лавината.
Снега отне живота на един мъж в разцвета на силите, само на 34 години.

Поклонението ще се извърши Утре на 12.03.2015 г. четвъртък, 11 часа в ритуалната зала на Централни градски гробища.
Ритуала ще започне от 10.30 в дома на покойника и от там ще се пренесе в ритуалната зала на Централни градски гробища.

Текст от роднините:

Ще те следваме в мислите си
по хребетите заснежени,
Ще летим с теб спокойни, устремени
...все нагоре...
Ти си светлина и чистота,
ти си доброта и свобода.


С поклон пред колегата,
Венелин Сапунаров магистър-фармацевт
председател на УС на Регионална фармацевтична колегия София-столична

Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат
Отиди на страница  1 2 3 ... 280 281 282

Категории новини