Последни форум постове

  Тема Автор Преглеждания Отговори Последен отговор
Теми: 1185 | Отговори: 50452 | Преглеждания: 4499832
Няма нови съобщения Не са ми приятни срещите с тайни клиенти! (ОБЩИ ВЪПРОСИ) ivarbanov 1635 4 аdmin
вт 24.11.2015, 20:41 
Няма нови съобщения Продавам лекарства от затваряща се аптека (ОБЩИ ВЪПРОСИ) Apteka66 1852 3 аdmin
вт 24.11.2015, 20:39 
Няма нови съобщения медицинско оборудване (ОБЩИ ВЪПРОСИ) Юстина 943 5 salvia
чт 12.11.2015, 16:24 
PrintIdea.BG - Създай фото книга онлайн

БЛС ОБЖАЛВА ВЪВ ВАС „СЛУЖЕБНИЯ НРД”, ПРИЕТ ОТ НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК

вторник 26.04.2016
БЛС ОБЖАЛВА ВЪВ ВАС „СЛУЖЕБНИЯ НРД”, ПРИЕТ ОТ НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Българският лекарски съюз внесе жалба във Върховния административен съд, с която иска отмяната и спирането на действието на „служебния” Национален рамков договор, приет под формата на Решение от Надзорния съвет на НЗОК на 29 март т. г. Съсловната организация излага своите аргументи за незаконосъобразност, цитирайки поредица от членове и глави от документа. „Направеното изброяване е с цел да подчертаем, че посоченият акт на НС на НЗОК цели по един несъмнен и противоправен начин да замени НРДМД. По своята същност това е изземване на правомощията на единия договорен субект, а именно БЛС, и грубо погазване на основополагащото договорно начало, изграждащо цялостната философия на ЗЗО и гарантиращо баланса на интереси в системата.” – се казва в жалбата, подписана от председателя на БЛС д-р В. Грозев.
Приложени са поредица от аргументи в подкрепа на тезата, че Надзорният съвет на касата е излязъл от законовата рамка, която му дава право да приеме отделни текстове, само в случаи, че през последната година има приети и влезли в сила нормативни актове, свързани с рамковия договор. „Акцентираме върху обстоятелството, че НС на НЗОК не разполага с правомощия за изменение на НРДМД…. Безспорно, колкото и парадоксално да звучи, е налице и едновременно нарушаване, и заобикаляне на закона” – се казва още в жалбата.
Искането на БЛС е не само за отмяна на въпросното Решение, но и за спиране на неговото действие, поради това, че действието на подзаконовия административен акт би могло да причини значителни и трудно поправими вреди за изпълнителите на медицинска помощ и на още по-силно основание за здравноосигурените лица, както и с оглед предотвратяване на осъществяването на незаконосъобразни действия, разпоредени със същия. „С изпълнение на обжалвания акт ще се причинят не само материални вреди на пациентите, които биха могли да бъдат компенсирани по някакъв начин впоследствие след отмяната на акта, но и нематериални – затруднен достъп до БЛЗ.” – завършва жалбата на БЛС. Тя е депозирана в съда още на 13 април т. г.

26.04.2016 г. ПРЕСЦЕНТЪР
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

Единна електронна търговия ще свали цените на лекарствата за болниците

понеделник 21.03.2016
Единна електронна търговия ще свали цените на лекарствата за болниците

От днес започва да функционира Единната национална платформа за търговия с лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в България. Системата значително ще намали разходите на болничните заведения за лекарства. Болниците вече няма сами да договарят с доставчиците цени за малки количества лекарства, а ще изпращат нуждите си към националната платформа. Системата ще обединява всички получени заявки за всеки отделен медикамент и ще търгува общите количества. Така поради окрупняване на обемите ще се постигне и значително по-ниска цена. В тази система ще имат възможност да участват всички лечебни заведения на територията на страната както и регистрираните доставчици.

Пресцентър МЗ

21.03.2016 г.
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

Трябва ли фармацевтите да изписват лекарства, финансирани от Касата?

четвъртък 10.03.2016
В предаването „Часът на Милен Цветков” д-р Илко Семерджиев заяви, че фармацевтите не трябва сами да взимат решение да предлагат дадено лекарство на пациентите.

Според него това няма да промени ситуацията със Здравната каса в момента.

Източник: novatv.bg
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

Венелин Сапунаров представи структурата и квалификационните особености на членовете на РФК София-столична

сряда 09.03.2016
Венелин Сапунаров представи структурата и квалификационните особености на членовете на РФК София-столична

Това стана на пресконференция на БФС по повод възможността за генерично заместване на лекарства от магистър-фармацевти


На пресконференция в БТА Венелин Сапунаров, председател на Регионална фармацевтична колегия София-столична, представи структурата на най-голямата организация на съсловието в България. Събитието бе по повод прогенеричната лекарствена политика.
Магистър-фармацевт Сапунаров посочи, че членовете в столичната организация към момента са 2096. Сред тях 231 магистър-фармацевти работят във фармацевтични представителства, 134 са дистрибутори, 114 са в болнични аптеки, 88 – в производството на лекарства, 67 са преподавателите във фармацевтичните факултети, 42 се занимават с клинични проучвания, а най-голяма част от магистър-фармацевтите работят в откритите аптеки, с които пациентите най-често се срещат.
Всички те непрекъснато отделят време, за да се преквалифицират, чрез продължаващо обучение и научни конференции, отбеляза Сапунаров. По думите му през последните 4 години над 996 са били магистър-фармацевтите, които са участвали в допълнителна подготовка, а темите, които са разглеждани и обсъждани са над 250. По време на обучението има активно международно участие, чрез което се цели обмяна на добри практики и сътрудничество. Едни от специфичните теми са за онкологичната фармация, т.нар. „студена верига“, лекарствената злоупотреба в спорта и други. „Опитваме се да поддържаме едно добро професионално качество на услугата. Голяма част от магистър-фармацевтите поддържат нивото си като се информирант постоянно за новостите в сферата, както и чрез тестове според европейските изисквания за квалификация и тестове за етичните стандарти във фармацията“, отбеляза председателят на РФК София-столична.
Пресконференцията бе открита от проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз и вицепрезидент на Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU). Той коментира, че до сега фармацевтите не са си позволявали да дават квалификации за професионалните компетентности на другите съсловия и няма да позволи това да се случи и за магистър-фармацевтите. Той подчерта, че най-добрите специалисти по отношение на лекарствата са именно магистър-фармацевтите. Проф. Гетов изложи тезата си за възможността за генерично заместване на лекарствата, които се заплащат частично от бюджета на НЗОК, като уточни, че България е една от 4 държави в ЕС, които не дават реален начин това да се случи. По думите му така пациентът ще има повече свобода на избор. Изключения от това правят биотехнологичните, биоподобни и биологични лекарствени продукти и такива с тесен терапевтичен индекс. Според него от 1700 лекарствени продукта по международно непатентно наименование (INN) на активното вещество, изключенията ще бъдат не по-малко от 550-600.
Другите участници в пресконференцията бяха Светослав Крумов, главен секретар на БФС и ковчежник на Организацията на европейските компетентни органи за медицинските професии (EurHeCA), и Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. На пресконференцията стана ясно, че БФС е изпратил писмено становище до Министерството на здравеопазването относно проекта на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, с предложение да се отложи приемането на промените до 1 септември т.г.


Прочети/Напиши коментар: 1    изглед за печат

Ползите за пациента от генеричното заместване на лекарства от магистър-фармацевти

сряда 09.03.2016

Ще бъде представено експертното становище на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България относно предимствата при прилагането на генерично заместване при отпускането на лекарствени продукти и как това може да се отрази на въвеждането на ценови коридор на лекарствата. Ще бъдат посочени данни за европейските практики. Участници: проф. Илко Гетов – председател на Българския фармацевтичен съюз и вицепрезидент на Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU); магистър-фармацевт Светослав Крумов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз; магистър-фармацевт Антон Вълев - председател на Националната аптечна камара; магистър-фармацевт Венелин Сапунаров- председател на Регионална фармацевтична колегия София-столична.

Източник: bta.bg
Прочети/Напиши коментар: 1    изглед за печат
Отиди на страница  1 2 3 ... 288 289 290

Категории новини