Последни форум постове

  Тема Автор Преглеждания Отговори Последен отговор
Теми: 1185 | Отговори: 50452 | Преглеждания: 4421049
Няма нови съобщения Не са ми приятни срещите с тайни клиенти! (ОБЩИ ВЪПРОСИ) ivarbanov 1481 4 аdmin
вт 24.11.2015, 20:41 
Няма нови съобщения Продавам лекарства от затваряща се аптека (ОБЩИ ВЪПРОСИ) Apteka66 1661 3 аdmin
вт 24.11.2015, 20:39 
Няма нови съобщения медицинско оборудване (ОБЩИ ВЪПРОСИ) Юстина 838 5 salvia
чт 12.11.2015, 16:24 
PrintIdea.BG - Създай фото книга онлайн

КАМПАНИЯ ЗА НАБИРАНЕ НА БАЗИ ЗА ПРЕДДИПЛОМЕН СТАЖ НА СТУДЕНТИ ПО ФАРМАЦИЯ ВИПУСК 2015/2016г.

сряда 09.12.2015
06.12.2015 - 30.01.2016

Във връзка с провеждането на преддипломен стаж на студентите магистър-фармацевти от ФФ при МУ-София за учебната 2015/2016 година и споразумение между Българския фармацевтичен съюз и Фармацевтичен факултет при Медицински университет – гр. София, Фармацевтичен факултет при Медицински университет – гр. Пловдив и Факултет по фармация към Медицински университет – гр. Варна "Проф. д-р Параскев Стоянов, БФС стартира кампания за набиране на учебни бази (аптеки) за провеждане на преддипломния стаж.

Всички търговци на дребно на лекарствени продукти (аптеки), които ще приемат да обучават студенти, трябва да отговарят на следните критерии:
1. Аптеката (търговецът на дребно на лекарствени продукти) да има валидно разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти;
2. Дейностите в аптеката и провеждането на преддипломния стаж да са в съответствие с действащото законодателство и с Правилата за добра фармацевтична практика на БФС;
3. Аптеката трябва да извършва най-малко една от следните дейности:
  • Да отпуска лекарствени продукти от всички фармакологични групи;
  • Да има сключен договор за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, заплащани напълно или частично от НЗОК/РЗОК;
  • Да отпуска лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества;
  • Да изготвя лекарствени форми по магистрална и фармакопейна рецептура;
  • Да предоставя необходимите условия за провеждане на стажа на английски език.

4.Всяка аптека може да обучава не повече от трима студенти съобразно своя капацитет и възможности;
5. Да се определи магистър-фармацевт, който лично да отговаря за стажантите и изпълнението на програмата на стажа;
6. Отговорникът за преддипломния стаж и всички магистър-фармацевти в аптеката да са правоспособни магистър-фармацевти, редовни членове на БФС;
7. Контролът върху провеждането на стажа да се осъществява от ръководителя на аптеката, който ежемесечно, до 10-то число на следващия месец, изпраща сведение за присъствието на стажантите до ръководителя на стажа към Фармацевтичен факултет при МУ-София, проф. Валентина Петкова, д.ф., Зам.декан на ФФ, катедра „Организация и икономика на фармацията".

Класирането на базите за обучение, ще се извършва съобразно обема от дейности посочени в т.3, извършвани от аптеката.

ВАЖНО !
Собствениците на аптеки, които кандидатстват за определяне на бази за преддипломен стаж на студенти магистри по фармация, с акта на регистрация, доброволно се съгласяват обектите да бъдат посещавани от представители на БФС и ФФ, с цел установяване на съответствието с гореописаните правила за времето на провеждане на стажантската програма в рамките на работното време на аптеката.

При отказ за допускане на представители на БФС и ФФ до базите за преддипломен стаж или в случай на установяване на несъответствие с посочените условия, аптеките няма да бъдат допускани за бази за обучение за следващите 3 години.

При установяване на несъответствия, засягащи програмата за провеждане на преддипломен стаж на студентите, БФС ще информира ръководителя на стажа към съответния Фармацевтичен факултет. При съществени несъответствия и решение на Медицинския университет, стажът може да не бъде зачетен.

Срокът за записване от страна на желаещите аптеки от цялата страна е от 07.12.2015 г. до 31.01.2016 г.


В случай, че желаете да се включите в кампанията, моля, попълнете регистрационната форма в сайта или натиснете ТУК
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

Слон ли е мухата в Кьолн?

петък 08.01.2016
източник: manifesto.bg

От мултикултурния лагер вляво се чуха мазохистични призиви за намаляване на истерията около нападенията в Кьолн, „това било нормално, нека не правим от мухата слон" и прочее политкоректен нонсенс. Мухата обаче е слон. Огромен, агресивен ислямизиран слон, който е в стаята, а обширни сегменти от обществото се правят, че го няма. Webcafe

Коментирайки случилото се с германки на гарата в Кьолн в новогодишната нощ, забравяме, че на много места в България отношението към жените не е по-различно. Иво Мирчев

Ти да видиш... Значи жертвите са виновни? Направо да се покрият от глава до пети в черно, че да не стават обекти на сексуално желние. И като сме почнали така, дай направо и Шариата да приемем, това ще гарантира че изнасилванията няма да са незаконни… Калоят Правов

Западната култура на свръх политическа коректност и всеприсъствена социална държава започва да дава още плодове. Стоян Панчев

За един саудитец жената е животно, пакетирано в черни дрехи. Какво очаквате да се случи, когато такъв човек види крака или чуе музика. Целият свят в момента влиза в един страхотен хаос и той ще продължи не 10, не 20, не 30 години. И целият този хаос е само на два часа от нас. Тома Томов

Ако досега някой се е съмнявал във всички предсказания, как българите заминали на Запад ще се връщат в Родината един ден, то след Кьолнската нова година, май нещата почват лека полека да се проясняват... Да... Ще прииждат на талази и наши и чужди ...Затова, нито педя земя повече да не продаваме.Нито къщите на село..Много скоро ще станат безценни. Любка Качакова

Без да подценявам телешкия възторг на националистите, цялата работа в Кьолн ми изглежда като една чиста немска пропаганда срещу бежанците. Никой не може да ме убеди, че немската полиция не може да разпръсне 1000 пияни афганистанци (да не се бъркат с афганци:). Май на кака Меркел й дойдоха в повече мигрантите и сега търси обществено мнение, за да затвори границите. Николай Стоянов

Има едно единствено решение и то се нарича охрана на границите на Европейския съюз. като под охрана се разбира охрана, а не транзитно преминаване на брадясали майки с деца.

Охраната на границата означава всеки, който я наруши да бъде задържан и осъден. Който има нещо против ще трябва да бъде застрелян. Да, не всеки е съгласен с това, но аз лично нямам нищо против. нямам никакви морални скрупули от това, че някой ще бъде застрелян на границата на държавата, в която живея аз, децата ми, жена ми, родителите ми и приятелите ми. В която живеят всички, с които се е изградила тази държава, тези закони, това общество и начин на живот като цяло.

На всяка граница има т.нар. КПП. Всеки, който се чувства бежанец, има пълната възможност да отиде до съответния КПП и да обясни какво иска. Т'ва е.

Между другото, ако източноевропеец беше изнасилил жена пред катедралата в Кьолн, вече щеше да е осъден. Янчо Янчев
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

Димитър Бръчков - от фармацията до кметския стол в Петрич

вторник 29.12.2015
Димитър Бръчков - от фармацията до кметския стол в Петрич

ексклузивно интервю за РФК София-столична и pharmclub.info
автори: Венелин Сапунаров и Албена Митева
Информацията може да се използва, само ако се цитира източника!


„Във времето, в което живеем, не трябва да пренебрегваме духовното за сметка на материалното. И да не забравяме, че преди да бъдем фармацевти, лекари, политици, инженери, учители, ние сме най - вече Българи и Човеци“, това казва по повод кампания за четенето новият кмет на община Петрич - Димитър Бръчков, който е магистър фармацевт.
На изборите той убедително печели доверието на избирателите и побеждава предишния кмет на града, който е управлявал в продължение на цели 16 години.
Димитър Бръчков успява да обедини в своя подкрепа 10 политически партии на местно ниво и три граждански сдружения. На избирателите си предлага отговорно, прозрачно и почтено управление.
В първия си работен ден като кмет, естествено дава заявка за реформа в местната болница, но съгласувана с работещите там специалисти. Настоява за оздравителна програма и привличането на млади кадри.
Сред основните му цели като градоначалник са още да върне славата на Петрич, общината отново да е център за инвестиции, част от туристическата карта на България. Усилия ще полага и за водния цикъл и конкретните проблеми на всяко населено място в общината.
Още преди да стане градоначалник мисли и за малките населени места, предлагайки стратегия за развитието на село Рупите като административен център на античния град Хераклея Синтика, както и концепция за развитие на балнеолечебен и селски туризъм с оглед на близостта на населеното място до минералните извори и комплекса „Ванга“.
Преди избирането си за кмет Димитър Бръчков участва и в граждански комитет, който инициира изграждането на Мемориален комплекс „Петричката Света гора” , който по проект трябва да обедини в пръстен историческите места около Петрич. Такъв проект ще бъде от изключителна важност за Петрич, който е град на две граници.

Full view
Full view
Full view

А как от фармацевт става кмет, чуйте от самия Димитър Бръчков:

1. Г-н Бръчков, как след дипломирането започва професионалният ви път?

Започнах първо работа като магистър фармацевт в болнична аптека. В последствие бях одобрен за работа във фирма „GlaxoSmithKline CHC”. Шест години по-късно в кариерното си развитие стигнах до мениджър “Продажби“ за България и Македония на същата фирма. Така натрупах изключително ценен опит в продължение на 10 години. Смятам, че практиката от тази работа ще ми бъде изключително полезна и сега, когато съм кмет на община Петрич, защото за да е успешен един управник трябва да бъде и добър мениджър, предвид динамиката на времето, в което живеем.

2. Защо се е насочихте към обществена дейност и местната политика?
Преди близо осем години за първи път се кандидатирах за общински съветник в град Петрич. И преди това винаги съм се интересувал от проблемите на родното ми място. Община Петрич е изключителен район на България с уникални природни дадености в това число и естествени минерални извори и богато културно-историческо наследство. Смятам, че има огромен потенциал да се развива, за да остават младите хора и да знаят, че имат бъдеще именно в Петрич и то с реални перспективи. Единственият начин да се задвижи механизма в тази посока е активното местно управление. Това беше и мотивът ми да бъда два мандата общински съветник, да натрупам опит, а в последствие да се кандидатирам и за кмет.

3. Като кмет, който е и магистър фармацевт, с какво ще се отличи управлението Ви в Петрич?
Като магистър фармацевт за мен на първо място ще бъде осигуряването на добро здравеопазване, предвид факта, че МБАЛ „Рокфелер” Петрич е и 100% общинска болница. С всички лостове и отговорности, произтичащи от кметската ми длъжност, ще работя, за да бъде стабилна финансово, обезпечена кадрово и модернизирана със съвременна апаратура петричката болница. В момента правим и невъзможното с цел да спасим проект на болницата за оборудване на стойност 1,800 млн лева. Пропуснатото досега време от моя предшественик постави лечебното заведение пред угрозата да загуби финансирането по проекта, който е съвместен с болница в град Кавала, Гърция. Смятам обаче, че стъпките, които аз и екипът ми предприехме още в първия ден от встъпването ми в длъжност ще доведат до усвояването на тези пари за нова апаратура. Това ще бъде едно силно начало към по-нататъшното стабилизиране на болницата в Петрич, което е мой приоритет.

4. Какво бихте казал на фармацевтите, които имат способностите, качествата и уменията за управление, но все още не са предприели подобна крачка?
Да участват активно в обществения и политически живот по местата, където живеят. Да имат ясно изразена гражданска позиция по обществено значимите въпроси, да бъдат отговорни, силни и будни граждани. От това има нужда всяка община, от това има нужда и България!

Full view
Full view
Full view
   изглед за печат

Честита коледа! Успешна Нова 2016!

понеделник 28.12.2015
   изглед за печат

НЗОК отложи плащания от тази година към болници и аптеки за 2016 г.

неделя 20.12.2015
18.12.2015 Бойко Бонев zdrave.net

Надзорният съвет на НЗОК взе решение плащания към аптеките за периода 1-15 ноември да бъде платен частично през 2016 г. Това стана ясно от думите на директора на финансовата дирекция в касата Ганка Аврамова пред журналисти. Става въпрос за сума от 13,5 млн. лв. Отлага се и частично плащането за ноември за 37 болници, които се занимават с онкология. Сумата е за около 5 млн. лв. Аврамова обясни, че за ноември на тези лечебни заведения ще бъде заплатено само 76% от похарченото за онколекарства. Останалите 24% от фактурираните онкомедикаменти ще бъдат заплатени през януари 2016 г.

„Не може да се каже, че това е дефицит. Това са плащания, които частично ще бъдат, прехвърлени, защото сроковете по договорите го позволяват и е възможно да се платят през първата половина на януари, когато вече ще имаме възможност да разпределяме 2016 г. по месеците за разплащане“, каза Аврамова.

Анализите на изпълнението на бюджета сочеха, че се очертава дефицит от сума, варираща между 45 млн. лв. и 65 млн. лв. На днешното заседание на Надзорния съвет обаче се разбра, че от НАП са събрали 24 млн. лв. повече от здравни осигуровки. Отделно в бюджета на касата постъпват допълнително 10,5 млн. лв. от Министерството на финансите за здравни вноски за групите граждани, осигурявани от държавата, каза Аврамова.

От касата също така обявиха, че в резултат на предприетите от министъра на здравеопазването и от НЗОК мерки, разписани в Наредба №10, по сметките на касата за 2015 г. са постъпили 43 418 807 лв. от отстъпки от фармацевтичната индустрия

Финансовият директор на касата също така отбеляза, че съгласно Постановление 57 на Министерски съвет отчетената в електронната система на НЗОК надлимитна дейност не се разглежда от касата. „Това, което можем да кажем от информационната система, като размер за всички 360 лечебни заведения, с които имаме сключен договор през 2015 г., като имате предвид, че това са дейностите в болничната помощ плюс вложените медицинските изделия по клинични пътеки, надлимитната дейност възлиза на 54,9 млн. лв. Тя е за периода март – ноември“, заяви тя. По думите й в момента няма правно основание тази дейност да бъде разгледана от НЗОК и евентуално заплатена. Аврамова добави, че лечебните заведения, които не са отчели надлимитна дейност са основно такива, които са сключили договор по ограничен брой клинични пътеки. „Като цяло лечебните заведения, които са гръбнака на здравеопазването, отчитат такава дейност“, каза тя. Zdrave.net напомня, че броят на болниците, регистрирали надлимитна дейност е 315.
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат
Отиди на страница  1 2 3 ... 286 287 288

Категории новини