Последни форум постове

  Тема Автор Преглеждания Отговори Последен отговор
Теми: 1185 | Отговори: 50444 | Преглеждания: 4309391
Важна тема Информационен сайт с фармацевтична насоченост (СПРАВОЧНИЦИ И ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ) Apteka Info 3069 39 Apteka Info
чт 11.06.2015, 12:03 
Няма нови съобщения ПРОДАЖБА, ПОМЕЩЕНИЕ В ГЕО МИЛЕВ (ОБЩИ ВЪПРОСИ) Ivan Dimitrov 694 2 iwonow
сб 06.06.2015, 00:08 
Няма нови съобщения Алтернативни лекарства! (НА ЛАФЧЕ :)) Свилен 611 1 benalgin
пт 30.01.2015, 18:09 
PrintIdea.BG - Създай фото книга онлайн

Световната банка препоръча България да намали ДДС за лекарствата

понеделник 24.08.2015
Пациентите плащат от джоба си 80% от разодите за медикаменти
segabg
24 Август 2015


ДДС върху лекарствата в България е твърде висок и трябва да се намали. Това е една от препоръките на Световната банка в доклад с насоки за реформиране на сектора на лекарствените продукти у нас. Документът е част от споразумението между банката и страната ни за предоставяне на консултантски услуги. Другите изводи са, че пациентите плащат прекалено много от джоба си за медикаменти, а системата за включване и плащане на лекарства от здравната каса не е ефективна.

"При ставка 20% ДДС върху лекарствата е твърде висок. България е сред малкото държави - членки на ЕС, които не прилагат диференцирана ставка", пише в доклада на банката. Там се припомня, че у нас ДДС е по-нисък единствено за туризма - 9%, но дори и това е "съществено по-високо в сравнение със ставката, прилагана за лекарства в някои страни. В Обединеното кралство, Ирландия и Малта няма ДДС за лекарства, а в Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Литва и Унгария ставката е 5% или по-малко. "Следва да се обмисли намаляване на ДДС до сходно равнище с други страни от Централна и Източна Европа", препоръчват експертите. Високият данък има по-сериозна тежест върху по-бедните, а и голяма част от лично плащаните здравни разходи у нас са за лекарства, мотивират се те.

От здравното министерство не коментираха тази част от доклада. Предложения за диференциран ДДС върху лекарствата у нас са правили редица опозиционни партии, включително Синята коалиция през 2009 г. и Лъчезар Иванов от ГЕРБ по времето на тройната коалиция. Всички управляващи обаче отхвърлят подобни текстове.

През 2012 г. в България около 6.3 млрд. лв. са били изразходвани за здравеопазване, като едва 51% от тях са публични разходи. Останалата част са частни разходи на пациентите. "Лекарствата представляват не само непропорционален дял от разходите за здравеопазване (38% от общите разходи в сравнение със средни стойности в ЕС от около 25%), но и бремето на покритите разходи със собствени средства също е прекомерно, вероятно възлиза на 81% от общите фармацевтични разходи. Най-тревожно е, че бързото нарастване на разходите се извършва без видими подобрения в резултатите в здравеопазването и за сметка на равнопоставеността на населението", отбелязват от Световната банка.

Самият фармацевтичен пазар у нас се разраства силно през последните години, като фармацевтичната промишленост е сред най-бързо растящите сектори на икономиката ни. През 2011 г. българският пазар е оценен на 2.1 млрд. лв. - увеличение от 12% в сравнение с 2010 г., и с още 10.5% до стойност 2.32 млрд. лв. през 2011-2013 г. През 2018 г. се очаква сумата да надхвърли 3 млрд. лв.

Начинът, по който България определя кои лекарства ще се плащат с публични средства и на какви цени, не е оптимален. За да се поема даден медикамент у нас, той трябва да се плаща и в 17 други страни от ЕС, като в България той влиза на най-ниската цена в сравнение с тях. "Това сравнение обаче може да бъде значително повлияно от пазарните стратегии на производителите", отбелязват експертите. Т.е. това са официални цени и не отразяват наличие на отстъпки за чуждите фондове, а също и разумно съотношение качество-цена, както и че по-високата цена някъде може да бъде компенсирана с тесни показания и стриктен контрол върху използването.

"Сегашните механизми за вписване и ценообразуване почти или съвсем не осигуряват съотношението качество-цена за нови лекарства, включени в Позитивния лекарствен списък, при което някои цени се сравняват неблагоприятно със страни с далеч по-висока платежоспособност. Няколко скъпоструващи лекарства, които допринасят значимо за бързото нарастване на разходите, едва ли ще бъдат икономически ефективни в България и следва да бъде (пре)договорена цената им, с изрични ограничения в употребата им, а в някои случаи може би дори със спиране на инвестициите (изключване от списъците)", препоръчват от банката.

Оттам смятат, че е крайно време у нас да се въведе т.нар. оценка на здравни технологии, при която се изследва именно ефективността на лекарства и медицински изделия и съотношението цена-качество, т.е. оправдано ли е срещу даден ефект да се плащат дадени публични пари. Експертите препоръчват на първо време България да ползва оценки на здравни технологии, правени в други страни. "НЗОК би могла да започне, като просто адаптира резултатите от такива анализи в Обединеното кралство (или Белгия, Франция или която и да е друга страна с добре функциониращи процеси в тази област) и да ги използва, за да промени условията за вписване и за информация при (пре)договарянето на цени на съществуващи лекарства. Предоговарянето на цените само на четири лекарства - nilotinib, rituximab, pazopanib и pemetrexed - с цел доближаване до цените в Обединеното кралство би могло потенциално да намали разходите с около 10.8 милиона лв. Като се приложи обаче ОЗТ методът и като се намалят цените на само 4 от първите 5 лекарства (по разходи на НЗОК) до цени, които се доближават по сходна степен на ефективност на разходите до тези в Обединеното кралство, би могло да се генерират спестявания до 21 млн. лв.", отбелязват от СБ.

От здравното министерство коментираха, че до края на август ще има проекти на две наредби - за условията и реда за извършване на оценка на здравните технологии и за изменение и допълнение на наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.РЕЦЕПТИ

Банката препоръчва и промяна в рецептите - вместо търговските имена на лекарствата лекарите да изписват т.нар. INN - международно непатентно наименование, срещу което стоят по няколко търговски марки. Така пациентът сам ще избира кое лекарство да получи, т.е. ще може да си прави сметката колко да доплати за него. Трябва да има рестрикции и върху предписването - ограничаване на диапазона или количеството на лекарства или обстоятелствата, при които те могат да бъдат предписвани; изискване към лекарите да се придържат към предварително определени национални насоки за това; налагане на бюджети за предписване, които насърчават или изискват от предписващите да се съобразяват с разходите за лекарства.
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

GlaxoSmithKline с обвинения за корупция в Румъния

понеделник 03.08.2015
GlaxoSmithKline с обвинения за корупция в Румъния

-линк-

30/07/2015 zdrave.net
Фармацевтичната компания GlaxoSmithKline, която бе глобена с рекордните 3 млрд. юана (483 млн. долара) за корупция в Китай миналата година и проверява възможни нарушения на персонала си в други страни, е изправена пред нови обвинения в подкупи в Румъния, предаде Ройтерс.

GSK потвърди, че разглежда обвиненията в неправомерни плащания, за които е получен сигнал по имейл до висшето ръководство на компанията в понеделник.

Фармафирмата вече проверява предполагаема корупция в Полша, Обединените арабски емирства, Либия, Йордания, Сирия и Ирак.

Според последните твърдения, от GSK са плащали на лекари стотици, а в някои случаи – хиляди евро между 2009 и 2012 г. за изписване на медикаменти, сред които такива за лечение на простатата и срещу Паркинсон.

В имейла се посочва, че на лекарите е плащано за представяне на продукти на компанията, но в три от шестте случая, включително и най-високо платения, те не са говорили за медикаментите. Останалите трима лекари пък говорили по веднъж, въпреки неколкократните плащания.

GlaxoSmithKline също така осигурявали на лекарите множество международни пътувания и им плащали под претекст за участие в консултативни съвети и комисии, твърди сигналът.

От компанията заявиха, че ще проверят задълбочено обвиненията, които обхващат периода преди декември 2013 г., когато GSK обеща да спре да плаща на лекари, за да говорят от нейно име или да посещават международни конференции.

„Получаваме подобни писма от време на време. Приветстваме и подкрепяме възможността хората да говорят, ако имат някакви притеснения. Понякога откриваме проблем и работим по него. Понякога пък проверките ни не потвърждават верността на сигналите“, отбелязаха от GSK.

Авторът на писмото за Румъния заявява, че съдържанието му ще бъде изпратено на Министерството на правосъдието и Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) на САЩ, които разследват GlaxoSmithKline за вероятни нарушения на Закона за чуждестранните корупционни практики. Програма на Комисията осигурява парични стимули за хората, подаващи сигнали за корпоративни злоупотреби.
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

14 годишно момиче почина, според близките - заради ваксина - Новините на Нова (08.07.2015)

сряда 15.07.2015
В Италия, българче почина броени дни, преди да навърши 15 години. Здравословното състояние на Лили се влошило, месец след ваксинация срещу рак на маточната шийка. Близките са убедени, че има връзка между двете събития - какво обаче казват лекарите?

Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

Ово йе реформа! Нов скандал: Москов протеже на фармацевтични компании, ще лапа комисионни за милиони?!

петък 29.05.2015
Ово йе реформа! Нов скандал: Москов протеже на фармацевтични компании, ще лапа комисионни за милиони?!
BNews.bg четвъртък, 28 май 2015 г. 13:37 ч. -линк-

Здравният министър Петър Москов направи пореден зулум в здравеопазването.

Болниците вече няма да закупуват сами лекарствата и медицинските изделия, а това ще прави самият Москов. Грандиозен скандал!

След сливането на болници, сега Москов си разпростира пипалата, за да завладее корупционната схема по закупуване на медикаменти и медицински изделия. Министърът на здравеопазването еднолично ще определя фирми за доставката на лекарствата, като част от „реформите“ в системата на здравеопазването. Решение за овластяването на Москов е взето от Министерски съвет вчера.

Накратко, Москов еднолично ще обявява обществени поръчки, чиито критерии ще покриват определени вносители и производители на лекарства, след което ще задължава болниците да купуват лекарствата от министерството му. От взетото решение на МС става ясно, че

Москов става покровител на корупционния октопод по пласиране в лекарствената политика без да има коректив или контрол върху действията му.

Сделките от обществените поръчки ще генерират колосални комисионни не за хиляди, а вече за милиони левове.

Въпросът е # КОЙ стои зад „реформата“ на министър Москов или #КОИ фармацевтични компании стоят зад тази „реформа“.

Тези кръгове явно са решили, че не им се играе на дребно - търг по търг в болниците, а искат да лапнат цялата търговия за лекарства. Най-лесно е да се види кои са фаворизираните директори, а в скоро време и търговски фирми на лекарства, както и кои са тези, които останаха на улицата и им предстои да издухат супа.

Съмнителните действия на Москов изглеждат абсурдни в условията на пазарна икономика, където функцията на пазара се изземва от едно държавно ведомство, което ще може да диктува цените на лекарствата по своя преценка.

„Здравният министър ще организира обществените поръчки и ще сключва рамкови споразумения с вносителите, търговците и производителите на лекарства и медицински изделия, предвиждат правилата. След това чрез електронен търг болниците ще могат на базата на тези рамкови споразумения да поръчват на търговците доставка на нужните количества. Това ще става по индивидуални договори между търговеца и болницата, но само на цените, които е договорил здравният министър на централизирания търг“, пояснява 24 часа.

И всичко това за сметка на болниците – те ще трябва да плащат на тези фирми, които Москов е избрал, а не ръководството на здравното заведение.

Скандалното в случая е, че след инфарктен разговор между здравния министър и парламентарната група на ГЕРБ, той не могъл да отговори на въпросите им и мандатоносителите засега няма да подкрепят плановете му за реформа.
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

Внезапно почина нашият колега маг.фарм. Иван Кръстев Тодоров.

понеделник 25.05.2015
Уважаеми колеги,
с прискърбие Ви уведомяваме, че внезапно почина нашият колега маг.фарм. Иван Кръстев Тодоров.

На 23.05.2015г. внезапно почина маг.фарм. Иван Кръстев Тодоров род. 07.04.1969г. в гр.Монтана, работил във фармацевтична компания Софарма АД, дирекция „Маркетинг“.
Завършил Фармацевтичен Факултет гр. София през 1995 г.

Поклонението ще се състои на 26.05.2015г. от 14.30 часа в катедрален храм „Св. Неделя“.

Управителният съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична поднася своите съболезнования на роднините и близките му.

Венелин Сапунаров магистър-фармацевт
председател на Управителния съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична

Моля колегите, които имат актуална снимка на маг.фарм. Иван Кръстев Тодоров да ми я изпратят на майл.
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат
Отиди на страница  1 2 3 ... 280 281 282

Категории новини