Последни форум постове

  Тема Автор Преглеждания Отговори Последен отговор
Теми: 1184 | Отговори: 50426 | Преглеждания: 4078524
Няма нови съобщения в Популярни теми Алоооууу, МЗ-то (ПРЕДСТОЯЩИ ПРОМЕНИ В НОРМАТИВНАТА БАЗА) отворко 14684 102 bakitta
ср 29.10.2014, 13:28 
Няма нови съобщения НАУКА: АНТИСТЕНОКАРДНИ ПРЕПАРАТИ (НА ЛАФЧЕ :)) Кристиан 752 2 bakitta
ср 29.10.2014, 13:28 
Няма нови съобщения [анкета] КАК ВИЖДАТЕ СВОЕТО ПОЛОЖЕНИЕ КАТО АПТЕКА В НАШЕ ВРЕМЕ? (НА ЛАФЧЕ :)) Кристиан 1611 4 gorgonita
вт 28.10.2014, 09:42 
PrintIdea.BG - Създай фото книга онлайн

До всички заинтересовани Проект Logistics Skills Transparency

събота 25.10.2014
От аdmin
Проект Logistics Skills Transparency

Секторите транспорт и логистика стават все по-специализирани и необходимостта от професионално обучение се увеличава. Проектът (1.10.2013 – 30.09.2015) се ръководи от CRP Henri Tudor – Люксембург и е трансфер на иновации в рамките на Леонардо да Винчи, програма Учене през целия живот, която обединява партньори от Люксембург, Словакия, България, Франция и Италия с цел създаване на програми за обучение за Началник на склад и Складов работник. Резултатите от проекта ще насърчат използването на Европейската система ECVET, както и създаването на професионални стандарти в този нов метод за обучители. За двете позиции Началник на склад (фармация) и Складов работник (нетрайни стоки) се съставя квалификационна рамка и се описват резултатите от обучението с помощта на дескрипторите на ЕКР (знания, умения и компетенции) .Общите цели на проекта са да се адаптират и създадат професионални стандарти за тези две професии, както и на обучители в този нов метод въз основа на принципите на Европейската кредитна система за професионално образование и обучение (ECVET) с цел да се постигне прозрачност при образователните резултати, които успешно описват знания, умения и компетенции. Проектът се очаква да повлияе на транспортния и логистичния сектор: ще стартира програма за позициите Управител на склад (фармация) и Складов работник с ECVET трансфер на кредити.

http://www.logisticsskillstransparency.eu/Home
За контакти: -имейл-
This project has been funded with support from the European Commission.
This communication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held
responsible for any use which may be made of the information contained therein.   изглед за печат

Защо болниците са търговски дружества? А защо не?*

събота 25.10.2014
От аdmin
Защо болниците са търговски дружества? А защо не?*

23.10.2014 г., zdrave.net

Казват така: Болниците са търговски дружества и това пречи на медицинската помощ. Защо и с какво собствено пречи? Няма обяснение. Не е и нужно. Стана като заклинание, рефрен, който можете да чуете преди и след избори, между избори и по време на избори.

Когато едно нещо десет души го повторят десет пъти и го напишат десет медии, то вече не се нуждае от доказване. Може спокойно да се впише в предизборните програми. Даже и в управленските.

Обаче никой още не се е сетил какви трябва да са болниците, щом няма да са търговски дружества. За това и никой не казва. Или разчитат на изненада? Обаче и никой не пита, сякаш всички са наясно. Ама не са.

Е, какви да са болниците? Може ли да са кооперации? Може ли да са граждански дружества? А юридически лице с нестопанска цел?

Всъщност, законът и сега позволява болниците да се регистрират като кооперации. Нищо не пречи на здравния министър да пререгистрира примерно Александровска, Пирогов, ИСУЛ и всичките окръжни болници в кооперации. Законът го позволява. Позволява и на собствениците на Токуда, Сити клиник и коя да е частна болница да станат кооперации. Ама не са. И никой не го прави.

Търговският закон пречел, защото „карал болниците да са на печалба“. Това ли било? Тогава напишете закон, който ще ги кара да са на загуба. Ама не искате да са на загуба.

Търговският закон правел така, че болниците да трупат дългове. Болницата с най-големи дългове – 120 милиона лева, е ВМА и тя не е търговско дружество. Нея кой я кара да трупа дългове?

Болниците не можели да се регистрират по ДДС, затова трупали задължения. Моля, моля, болниците не се регистрират по ДДС не заради, а въпреки Търговския закон – заради забрана в Закона за ДДС. Така се спестяват 20% разходи на НЗОК.

Здравето не било стока. Разбира се, че не е. Нито една болница не продава здраве. Те продават медицински услуги. За разлика от здравето, тези услуги са стока. Те струват пари – за заплати, осигуровки, за лекарства, за рентгенови и ехографски апарати, за хирургични инструменти, за ръкавици, престилки, храна за болните, отопление за болните, за горива, за електроенергия пр. И това няма абсолютно нищо общо с Търговския закон. Както и да регистрирате болниците, разходите са си разходи и някой, било то МЗ, НЗОК или самите пациенти, ще трябва да ги плати, иначе... Иначе няма да има медицинска помощ.

„Изгонете търговците от храма!“ Няма проблем. Само че в храма не включват системи, не дават анестезия, не правят литотрипсия или екстракорпорално кръвообращение. В храма палят свещи, а напоследък даже не са от восък.

Търговските дружества можели да фалират. Така е и слава Богу. Не само, че няма нищо лошо, но даже е много полезно лошо управляваните дружества да фалират. Впрочем, една от причините да има много болници в България е, че държавата не позволява фалит на собствените й такива. Дали като ги защитава от кредиторите, или като ги субсидира, все едно. От друга страна, ако можеше, би фалирала всички частни и повечето общински. До сега не успя, но опитите продължават.

Истинската причина за проблемите не е търговската регистрация на болниците, а това, че самата държава, чрез нейните органи, нарушава свободната конкуренция и толерира едни за сметка на други.

Истината е, че търговската регистрация дава свобода на лекарите, колкото и да е ограничена впоследствие от множество други разпоредби. Тези, които искат отмяна на търговската регистрация, всъщност искат – макар да не смеят да го кажат на глас – министърът на здравеопазването отново да стане работодател на всички лекари. Искат строга йерархия, подчинение, покорство и послушание.

Логично, властта е лоша само за онези ...., които не я притежават.

От премахването на търговската регистрация на болниците ще спечелят единствено притежателите на властта. Всички останали ще загубят. Най-много – пациентите.

*Текстът е на д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването. Публикуван е на страницата на Центъра
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

Лекарственият регулатор сезира прокуратурата за нарушения

понеделник 29.09.2014
От аdmin
Лекарственият регулатор сезира прокуратурата за нарушения
Под влиянието на Веселин Марешки агенцията е притискала едни участници и е толерирала други на пазара, се твърди в сигнала

29 сеп 2014, 11:46
в. Капитал

Изпълнителният директор на лекарствения регулатор – Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), е подала сигнал до прокуратурата с молба да бъдат разследвани практиките на работа във ведомството през последната година, научи "Капитал". Директорът на ИАЛ доц. Асена Стоименова потвърди, че е внесла сигнала и е уведомила президента и премиера.Прочети още ...
Прочети/Напиши коментар: 1    изглед за печат

НЗОК поиска още 100 млн. лв.

четвъртък 25.09.2014
От аdmin
НЗОК поиска още 100 млн. лв.

от Силвия Пенчева | Здравеопазване
Копирано от standartnews.com

В Касата ще бъде създадено аналитично звено

София. Надзорният съвет на НЗОК ще поиска от здравния министър да внесе в париветлството предложение за актуализация на бюджета със 100 млн. лв., съобщи председателят му и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев.
От тях 50 милиона ще отидат за болниците, 25 за лекарства за домашно лечение, 15 млн. лв ще са за онкологично лечение, а 10 – за медицински изделия. Той обясни, че парите ги има като наличност по сметките на Касата от приходи от 2013 г., но използването им задъжително трябва да бъде гласувано от Министерския съвет, а после от парламента, в случая в новия му състав след изборите.
Тези 100 млн. не засягат трансфери от централния бюджет към бюджета на НЗОК, уточни Ананиев.
„Няма в никакъв случай да лишим пациентите от оказване на медицинска помощ. Ще задълбочим и ще подобрим самата контролна дейност, която по всяка вероятност ще даде ефект върху намаляване на измамите, които се правят. Искането ще бъде внесено още днес", каза още зам.-министърът.
Заедно с това на заседанието на Здрувната каса е взето решение за нейното преструктуриране, така че да бъде създадено аналитично звено. По думите на Ананиев това е слабото място на НЗОК. Няма да бъде увеличаван броят на служителите.
Няма да има и мораториум за вкючването на нови лекарства в лекарствения списък, защото това не е работа на Здравната каса, а евентуално на парламента, стана ясно още от думите му.
Копирано от standartnews.com
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат

Единадесет банки ще финансират "Хювефарма" с 275 млн. евро

четвъртък 25.09.2014
От аdmin
Единадесет банки ще финансират "Хювефарма" с 275 млн. евро
Фармацевтичната група ще заложи като обезпечения активи и цели търговски предприятия, сред които и "Биовет"
Подготвяната от месеци процедура ще даде възможност на братята Кирил (на снимката) и Георги Домусчиеви да си върнат пълния контрол над "Хювефарма"
© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Eдинадесет банки ще финансират с 275 млн. евро фармацевтичната група "Хювефарма". В консорциума на кредиторите участват както местни, така и чужди банки от Европа и САЩ (виж таблицата). Като обезпечение по заема ще бъдат учредени залози върху акции и вземания на дружествата от групата, както и върху цели търговски предприятия. Сред тях е производителят на препарати за хуманната и ветеринарна медицина "Биовет" от град Пещера. В края на октомври собствениците му ще трябва дадат одобрение за учредяване на залога, с което братята Кирил и Георги Домусчиеви ще набавят средствата, които са им необходими за изкупуване на акционерния дял от 36.6% на The Rohatyn Group в "Хювефарма".

Дълга подготовка


Прочети още ...
Прочети/Напиши коментар: 0    изглед за печат
Отиди на страница  1 2 3 ... 277 278 279

Категории новини