PrintIdea.BG - Създай фото книга онлайн

Форуми

e-Club Pharmacist :: Форуми :: АПТЕКИ :: НЗОК
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Новия ФИНАНСОВ ОТЧЕТ - да съберем всичко на едно място.
Отиди на страница  1 2 3 4 5 6 7
Редактори:admin, Краев, tehna, аdmin, SharkyDog, XuTkO, veskoto
Автор Отговор
tehna
нд 27.04.2008, 11:46
tehna
Регистриран потребител #7
Регистриран: пт 27.01.2006, 23:14
съобщения: 964
Не си съвсем прав, по принцип наистина винаги се опитват да се крият зад БФС, но за съжаление с НЗОК могат да си позволят да се борят само веригите. Колкото до подписването, НЗОК ще заема все по голяма част от пазара и е почти монополист. Така че, все едно да кажеш, че хората подписали договора с доставчика на електроенергия са си виновни сами за това :).
Най-отгоре
pharma_2006
вт 29.04.2008, 12:54
Регистриран потребител #1596
Регистриран: ср 27.02.2008, 15:24
съобщения: 51
Не ми е ясно в крайна сметка трябва ли да се "връзва" компютъра към касовия апарат или не?
Най-отгоре
kris
вт 29.04.2008, 13:44
АЗ ПРОТЕСТИРАМ!
Регистриран потребител #337
Регистриран: ср 11.10.2006, 12:54
съобщения: 74
Някой ,който работи с програмата на либра - аптека експерт 2 , може ли да ми каже как да си изтрия вече генериран номер на въпросният финансов отчет.
Защото от тренировки взех че си генерирах номер 1.
Ако не знаете ,то поне анулиране на номер на издадена фактура също ще ми свърши работа.
Мерси предварително.
Най-отгоре
4АСА
вт 29.04.2008, 17:30
Гост
Финансовите отчети, изисквани от НЗОК, разбуниха фармацевти
Аптекари съзряха опит касата да ги глобява повече, НЗОК отрича за конфликт
29 Април 2008

От Българския фармацевтичен съюз алармираха във вторник, че с нововъведените изисквания на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) аптеките се принуждават да нарушават Закона за ДДС и да разкриват информация, застрашаваща търговските им интереси.

Пред Mediapool обаче от НЗОК заявиха, че т. нар. "нови изисквания" към финансовите отчети са добре известни на фармацевтите и са договорени с тях от близо половин година. От касата бяха категорични, че нарушение на Закона за ДДС няма, тъй като променените финансови отчети били одобрени и от Министерството на финансите. "Целта на новите отчети е да се упражнява по-стриктен контрол върху това дали аптеките спазват максималните размери на договорените цени на лекарствата", обясниха от НЗОК.

"Ако аптеките спазват новите правила на НЗОК, те реално ще са принудени да нарушават Закона за ДДС, тъй като касата иска при продажбата на плащани от нея лекарства да се издава касова бележка за пълната им стойност. В момента на продажбата обаче реално платената в брой сума е стойността на лекарството, която се поема от пациента", коментират фармацевтите. От касата обаче са категорични, че всички тълкувания на фармацевтите, че ще са им нужни два касови апарата и т.н., не отговарят на истината и е въпрос на организация.

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, заяви пред Mediapool, че пряко изискванията на НЗОК не противоречат на Закона за ДДС, но правят работата с касата крайно непривлекателна и трудна, особено за малките аптеки. Това според него ще доведе до сериозно намаляване на броя на аптеките, които работят със здравната каса. Според Костов в последно време аптеките били свикнали да работят с изискванията на касата и това довело до драстично намаление на приходите от глоби за НЗОК.

По думите му с новите изисквания се цели именно касата да си повиши постъпленията от санкции, наложени на аптеките.

По повод оплакването на фармацевтите, че от началото на май аптеките са изправени пред сериозни неясноти, свързани с отчитането на продажбите на лекарствени продукти, които се плащат напълно или частично от касата.

Здравната каса обаче поясни, че изискванията не само са ясни отдавна, но и освен това има гратисен период до 15 май. Дотогава аптеките ще могат да ползват апликациите на старите отчети.

Фармацевтите алармират и за това, че НЗОК иска да получава финансовите отчети за всички продажби в аптеките, с което се застрашават търговските им интереси и се създават предпоставки за корупционни практики. Отчетите съдържат информация не само за продажбите по линия на Здравната каса, но и за целия оборот на аптеката.
--------------------------------------------------------------------------------
Най-отгоре
zoro
вт 29.04.2008, 18:40
Регистриран потребител #1539
Регистриран: пн 21.01.2008, 10:25
съобщения: 22
Да започна с подписването на договора: Ами естествено че се подписва. По същата причина, по която и аз пиша анонимен. Нищо че анонимността в интернет е относителна. Някой да не си мисли че сме равнопоставени? Защо си мислите че делата по обжалване на актовите на НЗОК со реда на АПК, а не по реда на ГПК? Кой разбрал, разбрал.
Но да кажа, каквото имам по темата. Истината е, че Касата пак се опитва да ни прекара. И ще го направи, щото сме ........... Ако само 1 седмица всички аптеки откажат да обслужват рецепти по НЗОК, не касата, ами правителството ще падне. Ама нали ние не сме нито лекарите, нито таксиджиите дори.....
По същество:
Няма технически проблем касовите апарати да се препрограмират по указания начин. Само в някои стари модели не може да се препрограмира заглавието. Но защо някой си ще ме кара да правя нещо, което ще ми усложни живота и ще забави безобразно времето за обслужване. При положение, че това протеворечи на нормативни изисквания. И все пак имайте предвид, че е малко по сложно, отколкото в дадените указания. За маркираните 1,00 лв такса по обработка рецептата също трябва да има предвидено разделно отчитане. Това е "продажба на услуга" и следва да е отделно от продажбата на стока. Срущу продажбата на стока имаме намаление на стоковата наличност и ако се смеси с продажбите на услуги ще се получи неверен финансов резултат
Ще се опитам да го кажа малко по елементарно и ясно.
Съществуват два момента. От една страна е реда на документиране на доставките по ЗДДС и от друга е реда за отчитане на продажжбите чрез фискални устройства в търговските обекти по реда на Наредба 18. В указанието дадено от МФ - НАП, с което съм на 100 процента съгласен, се разглежда реда на документиране по ЗДДС. Някой умник в НЗОК обаче си е дописал казаното и твърди, че не било в противоречие с указанията на НАП. Да ама не. Никъде в указанията на НАП не се казва да се регистрират продажбите чрез ФУ по указания от НЗОК начин
Принципът залегнал в Наредба 18 е да се регистрират /с едно изключиние/ чрез фискално у-во извършените продажби в брой.

"Чл. 3. (1) Всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство (ФУ), освен когато плащането се извършва по банков път."

Аз да попитам, ако трябваше да се маркират и сумите, плащани по банков път от НЗОК, защо не го правехме до сега?

Вида на издавания документ, фактура или финансов отчет няма значение в случая. Наистина е възможно да не се издава фактура за отпуснатите лекарства, напълно или частично заплащани от НЗОК. Това е така, защото получател на доставката по смисъла на ЗДДС е ЗОЛ. А на физичиски лица при търговия на дребно, както знаете, на основание чл 113, ал. 3 от ЗДДС не е задължително издаването на фактури, а само при поискване. В случая НЗОК попада в разпоредбите на чл 26, ал 2 от ЗДДС, където се казва, че дан. основа включва всичко дължимо на доставчика от получателя или друго лице. Тези суми се включват от счетоводителя на аптеката в отчета за продажбите по чл 119 от ЗДДС, който той прави всеки месец за извършените продажби на физически лица без издадена фактура. Никъде не е казано, че трябва да се регистрират на касовия апарат по искания ат НЗОК начин. Това изискване влиза в противоречие с цитирания чл 3 от Наредба 18. А нарушенията в реда на регистриране и отчитане на продажбите се санкционират по чл 185 от ЗДДС с имуществена санкция до 20 000 лв. Понеже сега се сещам пак, че някой писа преди мен за подписване на договор, да упомена, че клаузи от договор, противоречащи на повелителни норми на закон са нищожни според Закона за задълженията и договорите. Сега, дали е така, само съдът е упълномощен да реши.
Не се спазват и указанията на НАП относно отчитането на таксите за обработка на рецептите заплащани от ЦУ на НЗОК. В случая получател на доставката "услуга по обработка на рецептата" се явява НЗОК и издаването на фактура се явява задължително Някой питаше "може ли и отчет и фактура" Ами не може! Имайте предвид, че финансовият отчет е един съвсем "истински" счетоводен документ по смисъла на Закона за счетоводството. Не може една стопанска операция да се документира с два първични счетоводни документа.

И накрая още един факт, който ще усложни работата ни. Какво правим с отказано плащане по отчетени рецепти? Нямаме основание за сторниране на продажба. В случая попадаме в хипотезата на спор по плащане по договор. В този случай кредиторът би следвало да си търси вземането по съдебен път или да признае/опрости/ претенцията на длъжника с протокол. , но това са счетоводни проблеми.

Относно факта, за желанието за достъп до фирмената информация под формата на проверяване на фискални отчети не ми се говори и е друга тема.

Имам и един аргумент в защита на противната страна, но ноли не очаквате да го постна тук

[ Редактирано вт 29.04.2008, 20:34 ]
Най-отгоре
peter
вт 29.04.2008, 20:18
pewe
Регистриран потребител #57
Регистриран: пт 24.02.2006, 21:44
съобщения: 968
Проблемът е голям!Къде са юристите!Като има закононарушения да си кажат тежката дума.Докога Касата ще си прави експерименти.С тоя си акт Касата може да кандидатства за включване към "Чудесата на света"
Най-отгоре
ББТ - Славчев
ср 30.04.2008, 08:38
Гост
Браво,Славчев!
Най-отгоре
zoro
пт 02.05.2008, 20:24
Регистриран потребител #1539
Регистриран: пн 21.01.2008, 10:25
съобщения: 22
Да си призная, много ще се изкефя да минат на проверка от НАП и да глобят 2-3000 аптеки с по малко. Да кажем 2000 лв. Може и да има положителен ефект за фармацията в България
Най-отгоре
XuTkO
пт 02.05.2008, 22:23
Да живей !
Регистриран потребител #593
Регистриран: пт 19.01.2007, 01:00
съобщения: 1325
Поздравявам те с:
Най-отгоре
УСОФОБ
сб 03.05.2008, 07:27
Бахти аматьорите недъгави
Регистриран потребител #26
Регистриран: вт 31.01.2006, 15:10
съобщения: 1427
zoro написа ...

Да си призная, много ще се изкефя да минат на проверка от НАП и да глобят 2-3000 аптеки с по малко. Да кажем 2000 лв. Може и да има положителен ефект за фармацията в България


Мислиш че това ще ни събуди ли? Аз съм явно по-голям оптимист от теб и смятам, че "пробуждането" ще бъде някъде след 16-о число на месеца след като се предаде първия период без да има нужда от глоби от НАП. Първо след 7-и ще започнат отделни "изписквания", които ще стават все повече и така към края на месеца почти всички ще осъзнаят че всички се подиграват с нас, никой не ни защитава и имаме овче ръководство, защото всички ние сме овце!
Най-отгоре
изпищял
сб 03.05.2008, 09:27
Гост
след като изредих 6 копчета за да "таксувам" една опаковка Leponex, в касовия си апарат, не разбрах как да отразя 1 лев такса за обслужена рецепта....?!?!?
Най-отгоре
larsi
сб 03.05.2008, 11:14
Регистриран потребител #214
Регистриран: пт 28.07.2006, 10:09
съобщения: 6
маркирате обща сума 1 лев и плщ.НЗОК 1 лев
Най-отгоре
Ivana
сб 03.05.2008, 12:03
Регистриран потребител #38
Регистриран: нд 05.02.2006, 19:34
съобщения: 505
Би трябвало обаче този лев да е на друг регистър - разни,или услуги,пак безкасово плащане.
Най-отгоре
Анонимен
сб 03.05.2008, 14:13
Гост
Първо - Leponex не се маркира в касовия апарат, защото при него е налице единствено доставка на услуга по обработката на стойност 1лев.
Второ - Според писмото на Мургина за тази доставка се издава фактура към НЗОК и затова този 1лев не се маркира в касовия апарат
Най-отгоре
Анонимен
нд 04.05.2008, 09:55
Гост
Има два начина да се противопоставим на НЗОК: Само за 3дни всички да откажем работа със здравна каса и нека да не се притесняваме,че веригите ще откажат,те в никакъв случай няма да покрият потока от пациенти.Вторият начин е ,скъпи колеги е допълнителен касов апарат,най евтиния е межде 250 до 300лв. По този начин ще отнемем възможността на тъпите проверяващи да се правят на данъчни.Защо сега,след 9години се въвежда тази система на отчитане? Защото корумпираните чиновници от здравна каса трябва да отчетат атрактивните аптеки пред следващите здравни каси с тайничката мисъл отново да се наредят на топло местенце.
Най-отгоре
Dima
пн 05.05.2008, 09:24
АЗ ПРОТЕСТИРАМ
Регистриран потребител #92
Регистриран: сб 08.04.2006, 14:44
съобщения: 1114
Според писмото на Мургина, таксата от 1 лв. с ДДС трябва да се фактуриря. Но в дадения от НЗОК модел на финансов отчет, тя фигурира в трети хоризонтален ред.
Тъй като изискването е да има пълно покритие между безкасовото плащане и фин. отчет се подразбира, че тя трябва да мине през касовия апарат.
Ако за същите суми обаче се издава и дан.фактура, това няма ли да доведе до груба счетоводна и данъчна грешка ?
Ако някой може да резбере тайния замисъл на този хаос, създаден от касата и ресорните институции, предлагам да получи награда. Според мен, някой над касата е гениалният стратег.
Най-отгоре
nso
пн 05.05.2008, 10:51
Гост
От писмото на НЗОК разбирам,че новия начин на отчитане е в сила от 16.05.2008. Така е нали?
Най-отгоре
Dima
пн 05.05.2008, 11:31
АЗ ПРОТЕСТИРАМ
Регистриран потребител #92
Регистриран: сб 08.04.2006, 14:44
съобщения: 1114
Да, в сила е от 16.05.08, когато отчитаме периода 01 - 15.08г.
Най-отгоре
Анонимен
пн 05.05.2008, 13:29
Гост
Някой започна ли да приема рецепти по НЗОК?Ако има такъв моля да даде повече информация,за което предварително му благодаря.Носят се слухове,че отчитането на период 01-15.05 ще става по стария начин с фактура,тъй като има много неясноти.Ако няко има повече информация нека да сподели.
Най-отгоре
Анонимен
пн 05.05.2008, 13:34
Гост
Има възможност да се отчетете и по стария начин, нямат право да откажат приемането на отчета.
Най-отгоре
Отиди на страница  1 2 3 4 5 6 7  

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System